Inviter på mezedes!

mezedesmix

Det hender jeg får spørsmålet: «Jeg har lyst å by venner på mezedes (greske småretter), hva skal jeg lage?» Det enkle svaret er: Plukk fra denne bloggen, velg akkurat hva du vil! Men jeg skjønner jo at det er greit med konkrete tips, så her kommer de.

Og du, det heter én mezé, flere mezédes, greit å vite for vertskapet, iallfall.

Brød og potet: På et mezedesbord tar du utgangspunkt i de faste elementene: brød og en potetrett. Skal du kjøpe brød, velg et landbrød eller et lyst brød med sesamfrø. Vil du bake selv, kan du bake et mykt og luftig Lagana-brød eller et helt vanlig gresk brød.

Mezé-poteter er ofte frityrkokte. Men fordi de må være helt nystekte, og frityrkoking kanskje ikke er særlig festlig å drive på med når du har huset fullt av folk, så foreslår jeg ovnsbakte poteter, f.eks. denne tradisjonelle varianten med sitron og sennep, hvitløk og oregano.

Oliven og ost: Jeg pleier alltid å sette en skål med oliven på bordet. I tillegg serverer jeg alltid en osterett. Det kan være så enkelt som en gresk gulost jeg har skåret i staver, f.eks. graviera eller kefalograviera. Får du ikke tak i det, bruk gruyere eller parmesan. Pannestekt ost, tyri saganaki er også en vinner. Feta er også deilig, men kjøp gresk! Fetaen kan du servere som den er (men altså oppskåret i staver), eller bake. Velg mellom Feta med tomat og mandler,  eller denne enklere varianten, Feta fourno.

Salat: En eller to salater må til, én holder i massevis, men du kan jo lage to om dere er mange. Typiske salater på mezedesbordet er gresk salat (selvsagt) og grønn salat, og om vinteren kålsalat. For en litt mer original salat, velg granateplesalat.

Saus/dip/røre: Tzatziki er standard. Vil du ha to, er melizanosalata / auberginerøre et trygt valg. Disse kan lages i god tid, og oppbevares i kjøleskapet. Vil du ha noe litt mer spicy, er Tyrokafteri, altså fetaostkrem perfekt, og da trenger du heller ikke en osterett i tillegg om du ikke vil.

Valgets kvaler: Så må du velge, skal måltidet være vegetarisk, med kjøtt eller fisk? Nedenfor får du ideer til alle tre, du kan velge en av dem, eller plukke noen av rettene fra alle gruppene.

Vegetarisk: Squashkaker er en vinner, disse kan du bake i ovnen, og også servere kalde, om du vil. Kjempegode med tzatziki til! Bakt aubergine er et annet smakelig forslag, og det er jo litt kult å servere en rett som heter «Imamen besvimte». Server også en bønnerett, jeg synes gift fava er suveren, også gigantes da, altså tomatbakte limabønner. Hvis du skal servere både Imamen besvimte og gigantes kan det bli mye tomatsaus, så da hadde jeg valg hvitløksbønner istedet.

Med fisk: Lag disse gode fiskekakene! De kan serveres både varme og kalde. Kjøp gode sardiner og/eller brisling og bare legg på et fat, enkelt og godt! Du kan også velge å lage en rekerett, f.eks. reker bakt med feta og tomatsaus, altså garides saganaki.

Med kjøtt: Kjøttboller! Enten de vanlige, som du ikke kan ha unngått å spise i Hellas, eller soutzoukakia som er kjøttboller i tomatsaus (oppskrift under kjøttboller). Dolmades kan lages både med vin- og kålblad, her er de fylt med kjøtt og bader i deilig saus. Er du ikke så begeistret for rødt kjøtt, er disse ostefylte kyllingbollene en god erstatter, eller du kan lage «beruset kylling» Vil du gjøre det enkelt for deg selv, er denne pølseretten med honning og brennevin et lurt valg.

Pai: Er dere mange tilbords, lag en pai i tillegg til det andre! Jeg er ekstra svak for spinatpai, eller du kan bake purrepai med masse ost i.

Dessert: Ofte tilbyr tavernaeieren gratis dessert, gjerne noe enkelt som oppskåret frukt. Gjør gjerne det samme, vil du gjøre litt mer utav det, lag denne enkle epleretten eller denne appelsindesserten. Appelsindesserten kan du lage i god tid, og sette i kjøleskapet. Vil du være mer avansert, lag baklava! Du kan lage den dagen før festen, så er den ute av veien.

Mengder: Det skal være rikelig med mat på et mezedesbord. Til fire kan du, bare for å ta et eksempel fra forslagene over, servere brød, poteter, oliven, en ost eller ostererett, en salat, squashkaker og garides saganaki. Er dere flere kan du jo velge om du vil lage mer av hver rett eller ha flere retter.

Drikke: Vann samt vin eller øl. Typisk mezedesvin er en lett hvit- eller rødvin, alt etter hva slags retter du velger. Skal du gjøre det på tavernavis, kjøp en bag-in-box og server vinen i mugge. Noen liker også ouzo til sine mezedes.

Rester: Gjør som grekerne, bruk restene til en pikilia neste dag. Bare legg maten gruppevis på et fat, og hogg inn. Tradisjonelt er pikilia mat som nytes sammen med alkohol, men dagen derpå er det vel kanskje vann som gjelder, og det går fint.

 

 

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s