Prasopita / Purrepai

Den syvende uken før den gresk-ortodokse påsesøndagen innledes av kathara deftera, ”ren mandag”. Da starter fasten, og følger man fastereglene (mange gjør ikke det), skal man ikke spise kjøtt før midnatt påskeaften. Siden kathara deftera faktisk er i dag, har jeg laget purrepai. Denne paien er en typisk faste-rett, men som du ser nekter ikke grekerne seg godsaker selv om de faster.
En ordentlig gresk pai må ha ost i seg, og her kan du bruke den hvite eller gule osten du vil, gjerne en blanding av to-tre typer. Om du bruker feta, pass på at du kjøper gresk feta, den norske etterligningen holder ikke mål. Jeg synes også det er godt med en blanding av kaseri og regato, bruk mozarella og parmesan om du ikke får tak i det.
Til slutt, du kan godt bruke butterdeig eller filodeig til bunnen om du heller vil det.

  • Deig:
  • 5 dl hvetemel
  • 1 ts salt
  • 6 ss olivenolje
  • ca 1 dl kaldt vann
  • Fyll:
  • 3 purrer, skåret i biter på ca 2 cm
  • 1 grovhakket løk
  • 2 – 3 fedd finhakket hvitløk
  • 2 ss olivenolje
  • 2 egg
  • 1 dl melk eller lettfløte
  • 300 gram ost (se over)
  • ½ bunt dill eller persille eller en blanding av de to
  • 1 ss finhakket mynte (kan sløyfes)
  • salt, pepper
  •  
    Bland mel og salt, hell i olje og tilsett vann litt etter litt til du har en fast deig. Trykk deigen tynt ut i en oljet paifrom, kakeform eller firkantet form, og sett den i kjøleskapet mens du lager fyllet:
    Stek purre, løk og hvitløk på svak varme i oljen, det skal ikke bli brunt, bare mykt. Ta det av varmen og ha oppi melk, sammenpiskede egg og revet/smuldret ost. Hakk urtene og ha dem oppi, smak til med salt og pepper.
    Bak v 200 grader i ca 40 – 45 minutter nede i ovnen. Purrepaien kan spises både varm, lunken og kald.

    For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-aZ og trykk på knappen: Print

    Reklame

    Legg igjen en kommentar

    Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

    WordPress.com-logo

    Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

    Twitter-bilde

    Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

    Facebookbilde

    Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

    Kobler til %s