Pita me kima stifado / Pitabrød med kjøttrøre à la stifado

Kosemat! I dag får du oppskrift på noe jeg synes er helt perfekt en fredagskveld hvor vi bare skal slappe av hjemme, åpne en god flaske vin, prate og se en film. Retten er skapt av en kjent og kjær gresk kokk, Ilias Mamalakis, men jeg har endret litt på den. Han bruker mye mer olje i kjøttrøren enn meg, og jeg synes det er godt å erstatte hans karbonadedeig med kyllingdeig en gang i blant, så maten blir litt lettere. Men akkurat som kyrie Mamalakis bruker jeg mynte i yogurtsausen – for det er jo så godt – den kan også fint erstattes av bladpersille eller basilikum om du foretrekker det.

Maten er for øvrig i slekt med yiaourtlou, men der skal det være tomatsaus og kjøttboller i stedet for kjøttrøre. At Mamalakis har kalt retten sin opp etter den berømte gryten stifado, er fordi smakene er ganske like, med kjøtt, vin, tomat, løk og hvitløk og ikke minst krydderne kanel og allehånde. Men denne kjøttrøren lager du på betydelig kortere tid enn stifado.

  • 400 gram karbonadedeig eller kyllingdeig
  • olivenolje til steking (1 dl hvis du heter Ilias, én ss eller to hvis du er meg)
  • 1 løk, finstrimlet
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 dl hvitvin
  • 1,5 dl tomatjuice (ev. 2 ts tomatpuré rørt ut i 1,5 dl vann)
  • 1/2 ts kanel
  • 1/2 ts allehånde
  • 125 gram gresk yoghurt naturell
  • 1 ss ekstra virgin olivenolje
  • 1/2 ts paprikakrydder, gjerne røkt
  • 1 ss finhakket, frisk mynte (ev. basilikum eller bladpersille)
  • salt, nykvernet pepper
  • 2 pitabrød, ferdigkjøpte eller hjemmelagde

Stek kjøttet i oljen mens du hakker det opp i mindre biter. Når det er oppdelt lar du løk og hvitløk steke med til alt er lett brunet. Hell i vinen og la den fordampe. Ha i tomatjuice, kanel og allehånde, og smak til med salt og pepper. La det småputre til væsken er fordampet.

Lag yoghurtsausen ved å blande yoghurt, olivenolje, paprika og mynte i en bolle. Smak til med salt.

Varm pitabrødene i ovnen etter anvisning på pakken, bruker du hjemmelagede er de vel nystekte uansett. Server ved å legge pitabrødene på to tallerkner, topp med kjøttrøre og krydderyoghurt.

Til to

Legg igjen en kommentar