Honning har tilnærmet evig holdbarhet! Det står som oftest en utløpsdato på glasset, men den trenger du slettes ikke bry deg om. «Hvis honning oppbevares lufttett slik at fuktighet ikke trenger inn, er det riktig at den kan holde seg nesten ubegrenset. Den ekstreme holdbarheten skyldes en kombinasjon av høyt sukkerinnhold, lavt vanninnhold og spesielle enzymer», skriver Illustrert Vitenskap.
Det viktigste er å oppbevare honningen riktig. Hold lokket helt lukket slik at fuktighet ikke kommer til, og oppbevar den mørkt og helst kjellerkaldt, iallfall om den skal stå i årevis. Bruk rene redskaper når du forsyner deg av honningen, og tørk godt av honning som kommer i skrurillene øverst, slik at du kan lukke glasset ordentlig tett og godt.
Noen ganger krystalliserer honningen seg, slik som på bildet over til venstre. Det er ikke tegn på dårlig kvalitet eller ødelagt honning, men en helt naturlig prosess. Dog, delikat er det jo ikke. Heldigvis er hjelpen nær: Sett glasset (med lokk) i en liten kasserolle, og fyll på vann til det dekker honningen. La dette stå på svak varme på komfyren til honningen er jevn og flytende igjen, det tar ikke lange stunden.
Honningen aller øverst er forresten kastanjehonning laget i Messinia på Peloponnes. Den er uten sidestykke den beste honningen jeg har smakt, en særpreget og kompleks honning, med lag på lag av aromaer. Den er rikt mørkebrun, bittelitt mindre søt og bittelitt mer bitter enn andre honninger, og jeg elsker den. Jeg skulle kjøpt flere glass!
(For ordens skyld: dette er verken spons eller reklame, bare pur honning-glede.)
Hva Google fører til 🙂
Hadde litt honning fra Kreta hvor en del hadde krystallisert. Så googlet krystallisert honning og dette var noe av det første som kom opp.
Og det fungerte 🙂
Har brukt som dipp til middag: Gresk honning iblandet majones (Hellmanns). Det er sabla godt 🙂 Særlig til kylling, men også pølser.
Takk igjen. Mer nytelse av honning med minner, fram til man kan reise tilbake.
Funker fjell! Har ikke vært i Hellas på over ett år så håper jeg (vi!) snart kan dra tilbake og bunkre. Takk for honning + majones-tips, sikkert riktig deilig med den blandingen av salt og søtt!