Om gresk mat og mezedes

Gresk mat er preget av tilgangen på gode råvarer, som solmodne tomater, smaksrike grønnsaker, kraftig fetaost, fersk fisk, linser og bønner, tykk honning, fete oliven og rimelig vin. Rettene består sjelden av mange ingredienser, man skal nyte råvarene, ikke drukne dem i hverandre eller krydder. Til gjengjeld spiser grekerne heller mange små retter enn en hovedrett, så smakene blir likevel varierte og spennende i løpet av et måltid.

Mezédes, (entall: mezé), er små greske retter som kan sammenlignes med spanjolenes tapas. Du finner dem på de fleste greske spisesteder, da gjerne som ”forretter”. Du kan spise mezedes både til lunsj og middag, eller når det ellers måtte passe, en, to eller mange. Alle smårettene settes midt på bordet, og så spiser enhver det den har lyst på.

Mezédes kan være små skåler med oliven, ost og agurk, tztatziki eller fetaostkrem, grillet blekksprut eller pølse, små kjøttboller, reker eller noen stekte småfisk, paier eller osteboller. Det kan også være kjøtt som har kokt lenge i tomat og vin, salat av aubergine eller hvitløk, kylling i ouzo-saus… Innholdet varierer fra sted til sted, og du står fritt til å velge hva som helst på menyen for å sette sammen ditt eget mezedes-måltid.

PikiliaDu kan også be om ”pikilía”. Da får du et fat med et utvalg av flere ulike mezédes. Ikke alle tavernaer har dette på menyen, men det går iallfall an å spørre om de kan lage det til deg likevel.

Følger du oppskriftene i bloggen kan du enkelt lage dine egne mezedes!

Kali Orexi!

Les mer om gresk mat her.
Les om historien til gresk mat her.

Her får du tips om hvordan du setter sammen et hjemmelaget mezedesmåltid.
Og her får du kjøpetips du kan bruke neste hellasferie.

8 responses to “Om gresk mat og mezedes

 1. Hei, takk for fin blogg! Jeg har hatt høytlesning av nesten hele bloggen din mens jeg har oversatt til engelsk til min greske venninnne og hun er fullstendig enig i alt du skriver. Du får med viktige detaljer og beskriver rettene så godt. Vi er begge store fans!

 2. Det ble både strapatsada og keftedakia her, etter inspirasjon fra deg! Håper du fortsetter med bloggen. Den er jo så bra at den burde også være en bok! 🙂

  • Takk for tilliten – kan gjerne lage bok jeg, om noen vil gi den ut 😉
   Håper maten smakte bra! Jeg poster en oppskrift i uka, og det har jeg tenkt å fortsette med så lenge jeg har besøk på bloggen. Ha en fortreffelig dag!

 3. Har nettopp oppdaget denne bloggen. Elsker den allerede ❤ Denne helgen blir det kleftiko og en pastarett jeg har fått oppskrift fra på Kreta. Åsså blir det gresk sjokoladekake. Må si jeg var skeptisk til fremgangsmåten på den. Men det funket fakstisk å bare ha alt i bollen og miks 🙂 Neste helg tenker jeg å prøve pølsegryten 😉

  • Veldig hyggelig å høre fra deg, og at du har laget sjokoladekaken med hell. Ja, fremgangsmåten er jo ganske original, men desto enklere å bake 🙂 Håper du finner mye godt i fremtiden også!

 4. Denne kom jeg nettopp over og bare måtte dele den ut til bl.a. Hellasforum. Fantastisk for oss fans fro Hellas og gresk mat!

 5. Hei. Kom over denne på fb, og lurer på om du khennerbtil oppskrift på denne? https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1348763935157098&id=992262444140584

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s