Gigantes skordati / Hvitløksbakte bønner

Skordati

Jeg er glad i retter med bønner, og nå har jeg fått en ny favoritt! Kremmyke limabønner i en sjy som smaker helt urimelig deilig. Dette skal jeg lage igjen og igjen. Happy new year indeed!

Mange av dere som liker gresk mat har vært borti Gigantes sto fourno, Limabønner bakt i tomatsaus. Oppskriften på disse hvitløksbakte bønnene kommer fra Makedonia helt nord i Hellas, hvor bønnedyrking er en viktig inntektsvei. Jeg bruker nesten alltid tørkede bønner, men vil du spare tid kan du kjøpe limabønner eller «store, hvite bønner» på boks.

I Hellas er denne retten, sammen med et stykke feta og ferskt brød, for en hovedrett å regne, men den kan godt spises som tilbehør til annen mat. Her, ser du, får bønnene selskap av noen gode, grove pølser. Skulle det bli rester av hvitløksbønnene, spis dem romtempererte til lunsj neste dag.

  • 250 gr tørkede limabønner eller ca 600 gr hermetiske bønner (vekt uten lake)
  • 0,5 dl olivenolje, helst extra virgin
  • 1 løk, hakket
  • en knivspiss cilipepper eller hot paprika
  • 3-4 fedd hvitløk, grovhakket
  • 1 dl tørr hvitvin
  • 1 dl frisk dill, hakket
  • 1 dl grønne oliven, uten stein og skåret i biter
  • 1 ss dijonsennep
  • 1 ts tørket oregano
  • 2 dl kraft – eller vann + 1 knust buljongterning (kylling- eller grønnsaksbuljong)
  • salt og nykvernet pepper, om det trengs

Legg de tørkede bønnene over natten i en bolle med masse kaldt vann. Hell av vannet, ha bønnene i en gryte og hell over nytt vann. Kok bønnene i ti minutter. Hell av vannet, tilsett nytt vann, og kok til bønnene er møre. Koketiden avhenger av hvor lenge du har bløtlagt bønnene, hvor store de er og hvor friske de er, men smak underveis. Limabønner trenger omlag en times koketid. Når bønnene er helt møre, heller du av vannet. Bruker du boksebønner må de bare skylles godt, til de slutter å «skumme».

Varm oljen i en gryte og stek løk på middels varme til den er myk. Ta gryten av varmen og tilsett chili, hvitløk, hvitvin, 2/3 av dillen, oliven, sennep, oregano, kraft og bønner. Bland godt. Hell alt i et ildfast fat, og bak i ca 1 time ved 180 grader. Tilsett en skvett kokende vann underveis, om det koker tørt, for den gode sjyen som danner seg i fatet er best av alt!
Smak til med salt og pepper om det trengs, og dryss over resten av dillen.

Hovedrett til 2, tilbehør til 4

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-XT og trykk på knappen: Print

4 responses to “Gigantes skordati / Hvitløksbakte bønner

  1. Hei. Dette høres ut som en rett for meg. Skal prøves ut om ikke lenge!
    Jorunn

  2. Nå har vitlöksdampen lagt seg på köket 🙂 og vi har haft ett supergott måltid som smakade Hellas. t.o.m hunden likte bönnena !!
    Poli kalo!!
    Tusen takk igen for din matblogg.
    I morra blir det kotopolisoupa, så det går i härlig gresk agenda denna helgen.
    GOD HELG!
    Carin

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s