Om meg

Jeg er norsk, men fullstendig forelsket i gresk mat. Jeg har en leilighet i den fortryllende byen Nafplio, derfor jeg er heldig nok til å spise ekte gresk mat ganske ofte, enten på tavernaer eller hjemme hos venner. Og selvfølgelig samler jeg oppskrifter hele tiden.
De verste matbloggene jeg vet er dem med masse bilder fordelt i teksten. Nærmest umulig å printe ut, og skal man bruke oppskriftene må man scrolle nedover siden med fingre fulle av maten man lager. Derfor har denne matbloggen et enkelt utseende, noe som gjør den mindre lekker men forhåpentligvis betydelig mer praktisk i bruk. Bildene, om de er få, er mine egne, og bruker du dem eller oppskriftene håper jeg du er real og linker til dette nettstedet.
MereteHåper du finner masse godt å lage! Gresk mat er ukomplisert og smakfull, og bruk gjerne søkefunksjonen eller registeret til å sette sammen et måltid av masse (små)retter og be vennene dine på et skikkelig gresk mezedes-bord. Det er iallfall det beste jeg vet!
Har du kommentarer om bloggen min, ros eller ris, skriv gjerne kommentar under, eller send meg en mail på visitnafplio()yahoo.no
Reklame

50 responses to “Om meg

 1. Hei!
  Jeg måtte bare sende deg en liten melding, og fortelle at jeg har lest boka di! Kaffe og Kamaki, er den morsomste boka jeg har lest! Ever!! Har selv vært veldig mye i Hellas, og hatt kjærest fra Pireus 😉 Alt i boka stemmer, og kjenner meg igjen i mye av det!! Min greske venn fra Skopelos tipset meg boka di!! Jeg hadde aldri hørt om den!
  Stå på Merete!

  Karina 😉

  • Hei Karina, og tusen takk. Det var skikkelig kjekt å høre at du likte boken min så godt.
   Og at en greker på Skopelos hadde hørt om den var jo nærmest utrolig!

  • Harald Rosenvinge

   Prøver å nå deg, skriver om mat ser du og trenger noen oppskrifter.
   OK å låne dine med kildehenvisning
   Hei.

   Du må nok spørre denne damen, vi fikk lov – så da får sikkert du!
   https://godgreskmat.wordpress.com/2011/09/26/baklava/

   Mvh
   Marlene Falieras

   —–Opprinnelig melding—–
   From: Harald Rosenvinge
   Sent: Wednesday, March 20, 2013 2:06 PM
   To: marlenefalieras@hotmail.com
   Subject: Gresknorsk: oppskrift/avisartikkel

   Dette er en tilbakemelding via http://www.gresknorsk.no/ fra:
   Harald Rosenvinge

   Hei.
   Kan jeg få tillatelse til å bruke deres Baklava oppskrift i en artikkel om
   gresk mat i Arendal.
   (Skriver for Arendals Tidende)

   Vil bruke kildehenvisning.
   På forhånd takk
   Harald Rosenvinge

   • Hei. Hyggelig at dere vil bruke denne oppskriften.
    Det er greit å bruke baklava-oppskriften med kreditering godgreskmat.wordpress.com. Skal dere bruke bildet, bruk kreditering Merete A. Skeibrok.
    Vil dere bruke flere oppskrifter, ta kontakt!

 2. Ja, ikke sant!!! Grekeren på Skopelos, har bodd noen år med ei dansk dame, og det var nok hun som hadde lest den, og ledd like mye som meg! Nå har jeg lånt den bort til ei venninde – og mange er på «låne-listen» 🙂
  Kommer det noen oppfølger da?

 3. Blir neppe noen oppfølger. Hovedpersonene levde selvfølgelig «happy ever after», og det er det så kjedelig å skrive om…
  Håper venninnene dine liker boken!

 4. vencedianne@gmail.com

  hei,så gøy at jeg fant denne bloggen med deilig mat,har nett lest boka di Kaffi å kamaki,herlig å være med i stemningen.har bare vert på rådos en gang,å reiser igjen likte meg utrolig godt.gleder meg til å prøve noen av oppskriftene dine.takk kos deg med sommeren her i kristian sand øser det ned men skal jo til Rhodos på sensommeren så…..

 5. Hei, takk for kjekk kommentar og velkommen til bloggen! Jeg er langt i fra i Hellas hele året jeg heller. Bor i Stavanger, så regn er noe jeg er vant til – og hater som pesten. Godt å ha et hellasbesøk å se fram til da!

 6. vencedianne@gmail.com

  Hei.lagde psarokefteedes m remulade å salat i går,de var bare utrolig gode.Takk for en fantastisk oppskrift1!!!!!!i dag blir det Souzoukakia med Posomi å youghurtjeg lurte på om du kunne anbefale en god Gresk rødvin ikke for tørr ikke for søt den litt lette typen,som kan nytes kald til all denne gode maten ?ha en strålende dag!!!!

 7. Så kjekt at du likte psarokeftedesene 🙂
  Gresk rødvin, ja. Du bor i Norge? Da tror jeg det bare er to typer å velge i på polet, Cava Tsantalis og Dioni, og begge er bestillingsviner.
  Jeg synes italienske Chianti-viner passer godt til gresk mat, og du trenger langt i fra å kjøpe de dyreste flaskene.
  Skal jeg drikke hvitvin til maten, synes jeg portugisiske Vinho verde-viner passer godt.
  Både Chianti- og Vinho verde-viner har en slags sommerlig letthet i seg som jeg forbinder med greske tavernaviner. Men jeg er langt i fra noen vinekspert, dette er bare min personlige smak.
  Ha en nydelig helg, og håper mat (og vin) blir vellykket!

 8. vencedianne@gmail.com

  Tusen takk,nå er det polet neste!!!! dette blir gøy.jeg kan ellers anbf.en fransk rødvin som er god kald nå på sommeren.Kiwi Cuvee.Kos deg med helgen..

 9. Hei.

  Fant nettopp siden din. Ser veldig bra ut. Hvor går det an å få fatt i boken din? Jeg er også veldig glad i Hellas og gresk mat. Bor i Rethymnon på Kreta. Men er fra Stavanger jeg også. Håper på svar…

 10. Se kommentar

 11. Hei bor på Sola, har hus på Kreta, Tavronitis på 6 året. Har lenge vært på utkikk etter gresk kurs, men ikke funnet noen her. Har lært mye selv fra kurs på c.d etc, lokalbefolkningen, mange ord, en del setninger osv, men å sette sammen de rette ord i de omvendte setningene er ikke bare bare. De har jo mange forskjellige ord som betyr det samme, men som uttales forskjellig, ord i setningene begynner baklengs osv. Hadde vært så kjekt med et kurs, kommet ned å imponert stort. Noen peiling ?Efaristo poli Hilsen Ann Christin Sleveland. 🙂

  • Hei der på Sola! Ikke lett å lære gresk på egenhånd, jeg prøvde også det, men man må nok helst ha en lærer. I Stavanger-regionen har jeg ikke heller funnet noe kurs. Jeg mener det finnes et universitet i Sverige (Lund?) som har gresk, hvor man kan søke som deltidsstudent og få undervisning bl.a via Skype. Det arrangeres jo også intensivkurs i Hellas, blant annet har Omilo slike kurs på Syros og i Nafplio. Kanskje finnes det andre som arrangerer på Kreta? Jeg tok selv et intensivkurs (2 uker) i Nafplio for noen år siden, og lærte mye av det.
   Vennlig hilsen Merete

 12. Tusen takk for raskt svar Har nettopp oppdaget at det er åpnet en ny Gresk mat butikk i Stavanger, jiippii. Har nå vært i kontakt med dem som driver butikken, (en greker og en norsk) så nå tvinner jeg tommel totter å venter spent på svar. Ha en strålende dag. Takk igjen 🙂 Efahristo poli

 13. Hei. Jeg bor på Kreta, og her finnes forskjellige alternativer. Litt øst for Hania (Armenoi) er det en bra språkskole: Filomathia. Læreren Eva er svært entusiastisk og flink. Her kan en ta intensivkurs eller hva man måtte ønske. I Rethymnon har universitetet sommerkurs hver juli. Ellers så kan man ta privattimer i gresk hjemme hos godt utdannede grekere. Ca 15 € pr time. Det er kjekt å lære gresk, men det kreves nok en lærer. Ikke bare pga grammatikk, men også for å motivere!!
  Lykke til!
  NB. Det finnes en veldig morsom bok jeg kan anbefale: How to learn greek in 25 years…….

 14. Kalimera 🙂 Takk for tips, har kjøpt et kurs ( Natively,read, write, speak a multimedia language learning program) Har lært utrolig masse der, men som tidligere skrevet, har problemer med å sette sammen setninger riktig. Våre venner der nede hjelper oss også med å lære oss, men det hadde vært topp med et kurs med lærer. 🙂 Vi har enda noen år på oss før vi har planer om å bo der halve året av gangen. Takk igjen for tips. Nasta kala 🙂

 15. Hej. Takk for månge, herlige oppskrifter her! Har du noen forslag på en annerledes får-i-kål rett (lamm) med gresk vri? Takk på forhand 🙂

  • Hei Carin, kjekt at du liker bloggen!
   Det finnes en gresk variant av får-i-kål, men med salat istedet for kål,
   Arnaki frikase me marouli / Lammefrikasse med salat.
   Du kan bruke denne oppskriften: https://godgreskmat.wordpress.com/2011/04/17/hirino-me-selino/
   I stedet for svin bruker du selvsagt lam, og tilpasser koketiden etter det. I stedet for selleriblader bruker du f.eks romanosalat som du kutter i strimler og tilsetter når det er ca 10 minutter igjen av koketiden. Bortsett fra det kan du følge svineoppskriften til punkt og prikke. Mange greske oppskrifter er slik, man bruker det kjøttet man har – for eksempel kan du fint lage stifado med okse, lammestifado, kaninstifado osv ut fra samme oppskrift. ( https://godgreskmat.wordpress.com/2010/09/19/kokkinisto/ ).

   • Kalimera. Dette blev en højdare hemma igår kveld 🙂 knallgodt.
    Jag ska prøve din moussakas i neste uke, sikkert lika god :))) men er det både potet og aubergine du førsteker i ovnen?
    Ha en fin helg!

 16. Å, så bra, Carin! Blir så glad når oppskriftene funker for andre 🙂
  Ja, du forsteker både potet og aubergine i ovnen, jeg ser at det ikke kommer helt klart fram i moussaka-oppskriften, så jeg skal rette det opp nå. Takk for tipset!
  Ha en fin helg!

 17. Hei Merete! Endelig tid til å sjekke ut både bloggen din og nettsiden om Nafplio. Etter 20 år i Hellas har jeg ennå ikke klart å komme meg til Peloponnes – det er en skam!!
  Har veldig lyst til å lese boka di – hvor får jeg tak i den?
  Vennlig hilsen Tove
  PS: Machalas er tyrkisk og betyr nabolag/kvartal…Det vet kun jeg fordi jeg bor i pano machalas i min landsby!:)

 18. Hei,
  Har sett på bloggen din og lengter hjem til Samos!! 🙂 Håper dette ikke gjør noe, men vi har lagt en link på våre nettsider til bloggen din. Jeg er nestleder i den gresk norske kulturklubben i Oslo og mener at dette er mehet aktuelt for våre medlemmer.
  Bare si ifra om du ønsker at vi skal ta det bort.
  Mvh Marlene (www.gresknorsk.no)

 19. Flott blogg – varmer sjela nå i gråværsvinteren! Mange gode oppskrifter og inspirasjoner – snart er det seiltur i Hellas igjen, men ikke Pellopones i år. Gikk imidlertid alle trappetrinnene opp på festningen i Nafplio sist sommer. Varmt og svett, men utsikten og stemningen var god belønning! Takk for det rådet også!

  • Takk skal du ha, Øyvind, håper du blir inspirert til å lage noe gresk mat snart!
   Ja, det tar på å gå opp trappetrinnene, for ikke snakke om å gå ned og bli helt gele i knærne!

 20. Lov meg at du aldri sletter denne bloggen, den er helt fantastisk!

 21. Heisann! Har nettopp hatt det fantastisk fint på Kreta, kom hjem i natt :). Der fikk vi kjøpe små «brødfletter» på ca 15 cm, fylt med oliven, tomater og fetaost. Nå støvsuger jeg nettet for å finne oppskriften, men klarer det ikke! Kan du gi meg noen tips til hva det f.eks heter, eller kjenner du oppskrifter som samsvarer til min beskrivelse? Flettene kjøpte vi på Bakery shop, i Gerani. Og forresten, du har en kjempefin og informativ blogg 🙂 Helt greit at den ikke er fylt opp med bilder. En ting til; bruker grekerne hvetemel som vi gjør, eller bruker de andre typer mel til brød, pizza osv?

 22. Hei Bente 🙂
  Velkommen hjem fra Kreta! Jeg kjenner ikke til dette fylte brødet, det kan være en spesialitet for Kreta eller kanskje bare noe det bakeriet lager?
  Her er en oppskrift som minner om det du beskriver:http://www.sintagespareas.gr/sintages/pleksoudes-me-feta-elies-kai-piperies.html
  Nesten samme oppskrift her: http://www.delightfularea.com/pleksouda-me-feta-elia-kai-piperia/
  Brødet er fylt med feta, olivenpuré, rød paprika og oregano. Det er imidlertid brukt utkjevlet butterdeig, ikke brøddeig. Jeg kan oversette oppskriften for deg om du tror det kan være noenlunde det samme.

  Mulig det kan ha vært en slags «lukket peinirli»? De fylles med alt mulig:
  https://godgreskmat.wordpress.com/2011/04/20/peinirli/

  Jeg skal også høre med en kvinne som bor på Kreta om hun kjenner til dette.

  Grekerne bruker forsåvidt hvetemel som oss. I butikkene finnes det «hvetemel for alle formål» samt en type som helst brukes til brød og en type som vanligvis brukes til kaker. Jeg har aldri sett en dirkete sammenligning, men «hvetemel for brød» er ikke ulikt det italienske Tipo 00-melet som også er å få kjøpt i Norge, og som lage ekstra gode pizzabunner – og brød for den del. Men det er en del dyrere. Du kan også bruke vanlig hvetemel og tilsette semulegryn: https://godgreskmat.wordpress.com/2010/11/30/psomi/
  De bruker ofte tørrgjær framfor fersk gjær – jeg vet ikke hvorfor men innbiller meg at det er fordi supermarkeder ikke selger fersk gjær, det gjør bare bakerne.

  Håper det hjalp litt!

 23. Datt over bloggen din i kveld og den var en stor gledelig overraskelse.Jeg er mor til halvt greske tvillinger og elsker selv det greske kjøkkenet etter å ha hatt gresk mann og bodd der i kortere og lengre perioder. Morsomt at faren til barna mine flyttet til Napflion inntil han lengtet så etter barna at han kom tilbake til Norge.Har selv vært der og det er en svært vakker by. Kommer helt klart til å se nøye på oppskriftene dine. Det har stadig vært noe greskinspirert på bloggen min. Du må gjerne følge meg og resten av Eivind Hellstrøms Hjemmekokklaug her. eller på Jernia.no https://www.facebook.com/hjemmekokklauget

 24. Hei… Er som deg veldig glad i Hellas. Og min store must have når jeg kommer ned er Kleftiko og fylte vinblad, men så tenkte jeg litt på dette med å prøve å lage fyltevinblad hjemme. Vet du hcor man kan få tak i vinblad?

  • Fylte vinblad, dolmades, er deilig! Jeg har imidlertid ikke lagt ut oppskrift på det her, nettopp fordi jeg ikke vet om det er mulig å få tak på dem i Norge.
   Utenom sesongen bruker grekerne hermetiske vinblad, så du kan jo ta det med hjem i kofferten neste gang du er i Hellas? I Norge – kanskje en asiabutikk har hermetiske blad? Dolmades lages i Tyrkia også, så er du i nærheten av en tyrkisk butikk vil jeg tro du kan finne blader der.
   Grekerne bruker også kålblad når de ikke får tak i ferske vinblad. Bladene «skrelles» hele av kålen, gis et oppkok så de blir myke, og fylles med samme fyll som til vinblad, og avgolemono-saus helles oppå til slutt. Godt det også, men ikke helt det samme som vinblad 😉

 25. Hei, vinblader er å finne (i Oslo) i alle utenlandske grønnsaksbutikker. De er ferske og vakumpakket. Helt likt som de greske 🙂

 26. Hei ,
  Jeg søker et ord fra gresk i norsk og jeg fant din siden på internet. Den er veldig god siden med ganske oppskrifter fra Hellas. Du har overskrift dem veldig bra. Takk skal du ha 🙂

 27. Kjempefin blogg! Gratulerer! sjekk nettsiden http://www.elea-hellas.net eller http://www.facebook.com/eleahellas. Her vil du finne en del flotte greske varer. Hilsen Antje

 28. Tusen takk for fantastisk blogg, her skal jeg sannelig hente mye inspirasjon! Er selv Hellas-fan og besøker Kreta minst to ganger i året siden moren min har hus der, og jeg ELSKER gresk mat! Jeg syntes å lese et sted her at du har skrevet bok, har du en link til hvor denne kan kjøpes? 🙂

  • Hei, og takk for fine ord!
   Boken, Kaffe og kamaki, er utsolgt fra forlaget, dessverre. Har planer om å utgi den som e-bok, men det blir i så fall om en stund.
   Vennlig hilsen Merete

 29. Elsa-Helen Flaate

  Hei!
  Jeg er en av de mange som liker gresk mat, og for en tid siden oppdaga jeg bloggen din. Har ikke prøvd noen oppskrifter enda, men det kommer…..
  Sist torsdag kom jeg hjem fra en tur i Hellas. Og på turen besøkte vi også den sjarmerende byen Nafplio. Syntes jo det var noe kjent med navnet da vi var der, og nå vet jeg hvorfor. Absolutt en by jeg kunne tenke meg å besøke igjen. Vi hadde bare et par timer i byen og det var altfor lite! Som guiden sa – et sukkertøy av en by!
  Hilsen Elsa-Helen

  • Sukkertøy… det var en fin beskrivelse! Får håpe dere kommer tilbake, Nafplio er virkelig verd å utforske, selv om få nordmenn har oppdaget den ennå 🙂
   Hilsen Merete

 30. Jeg gleder meg til å lese om gresk mat. Jeg har nettopp kommet hjem fra Samos, og spist masse god og hjemmelaget mat. Så, nå får jeg prøve å få til litt i helgene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s