Tirokafteri (eller kopanisti som den også kalles) er en hot, most fetadip. Altså tar man utgangspunkt i et stykke feta. Resten av ingrediensene varierer fra kjøkken til kjøkken, sted til sted. Noen bruker olivenolje, andre yoghurt for å gjøre dippen løsere i fisken, noen bruker eddik, andre sitronsaft for å få litt syrlighet, tørket eller frisk chilli, cajennepepper eller tabasco gjør dippen hot, og noen smaker til med oregano, andre med hvitløk. Finhakket pimiento/grillet, skrelt paprika er valgfritt. Med andre ord, denne oppskriften kan varieres nesten i det uendelige. Det eneste som er viktig er at du har skikkelig god, gresk feta, ikke de danske etterligningene eller noe slikt tull. For øvrig er dette en av de få rettene i gresk kjøkken som smaker (litt) hot, men mengden av chilli eller lignende er selvsagt også valgfri.
Tirokafteri kan serveres med varmt pitabrød eller noen skiver landbrød til å ”dippe” med, eller som en mezé (smårett).
- 200 gr gresk feta
- 5 ss gresk yoghurt
- 1 ts hvit eddik
- 1 ts tørket oregano
- chilli/chillipepper/Tabasco/cajennepepper etter smak, begynn med f.eks et lite dryss cajenne og smak deg fram. Smaken blir sterkere hvis dippen får stå og hvile litt.
- 1 – 2 grillede, skrelte og rensede paprikaer, enklest er det å kjøpe hermetiserte på boks eller glass.
Mos fetaen godt med yoghurt, eddik, oregano og chilli e.l. Rør inn den finhakkede pepperfrukten. Ferdig!
Dippen kan oppbevares opp mot en uke i kjøleskapet, og spises romtemperert. Som nevnt utvikles smaken om dip’en får stå og trekke litt, så lag den gjerne dagen før du skal spise den. Pitabrød finner du oppskrift på her, eller kjøp ferdige og varm dem i ovnen.
For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-1P og trykk på knappen: