Lagana-brød

Lagana

Dette er et nydelig brød som tradisjonelt bare spises en gang i året: i dag. I dag er det nemlig kathara deftera i Hellas, «ren mandag», første dag av fasten som varer helt til første påskedag. Nå er det ikke så mange grekere som følger de strenge fastereglene lenger, men lagana-brød hører liksom til denne dagen. Brødet skal ikke skjæres opp, man skal rive av stykkene man skal spise. Det skal visstnok sørge for hell og lykke. Ikke er jeg overtroisk, og ikke religiøs, men selv jeg lager lagana i dag, og river av store biter av det deilige brødet.

Lagana er jo en brødtype som minner om det italienske foccacia-brødet, men slektskapet til Italia er fakisk også knyttet til lasagna. Ordet lasagna, altså selve pastaplatene som har gitt navn til retten, kommer nemlig av det greske lagana. Ikke så underlig, vi har jo i begge tilfeller med store flate deigemner å gjøre.

Lagana kan tilsettes tørkede eller friske urter, oliven, soltørkede tomater eller tørket fiken, men her får du du grunnoppskriften. Som du ser er den bakt med tre ulike meltyper, men det går fint med bare vanlig hvetemel også.

 • 20 gram fersk gjær
 • 2,5 dl fingervarmt vann
 • 1/2 ts honning
 • 3 ss olivenolje
 • 2,5 dl hvetemel
 • 2,5 dl tipo 00-mel
 • 0,5 dl semulegryn
 • (eller bruk 5,5 dl hvetemel)
 • 1/2 ts salt
 • sesamfrø og litt olivenolje til baking
Rør gjæren ut i vannet, og tilsett honning og olivenolje. Elt inn mel og semule sammen med saltet. Kna deigen til den er seig og jevn, og juster med lunkent vann eller mel om det trengs.
Dekk til bakebollen og sett den på et lunt sted til deigen har doblet seg i størrelse.
Slå ut deigen på bakebordet, bruk hendene til å forme en avlang leiv, ca 2 cm tykk. Smør et stekebrett eller en liten langpanne med olivenolje, og dryss over sesamfrø. Legg leiven oppå frøene, og la den heve til dobbel størrelse igjen. Pensle den forsiktig med lunkent vann, og stikk ut groper med skaftet på en tresleiv e.l. Dryss over sesamfrø.
Bak brødet på 180 grader, midt i ovnen, i ca 30 minutter. Brødet er best samme dag det er bakt.
Lagana1

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-YY og trykk på knappen: Print

6 responses to “Lagana-brød

 1. Mmmm deilig brød som passer perfekt til fasolada som jeg lager i dag ♡ fast tradisjon på denne dagen. Min mann er gresk og selv er jeg norsk, men døpt gresk ortodoks. Vi prøver å holde litt på fasten. Takk for mange super oppskrifter ♡

 2. Herlig brød, kan sikkert følge med mange retter.
  Utrolig fin og spennende blogg. Hele familien min er store fan av Hellas og gresk mat, reiser nedover i Juni igjen, vi gleder oss.
  Har selv nettopp startet en blogg, du kan gjerne titte innom.
  Lykke til videre.
  Hilsen
  Rakefet

 3. Hei – har bakt dette fantastiske brødet i dag og linket deg inn på bloggen min. Skal nok prøve flere oppskrifter med tid og stunder.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s