Kritsinia er greske brødpinner, det som vi kanskje kjenner best som italienske grissini. Navnene kan jo enhver se er i slekt, og denne gangen må det vel innrømmes at det var italienerne som var først ute med akkurat dette bakverket. Men kritsinia finner du hos de fleste greske bakere, i et utall varianter. De lages ikke alltid med ost, som her, men med f.eks. sesamfrø og andre frø, urter, tomatpuré eller finhakkede oliven. Noen ganger er de sprø tvers igjennom, andre ganger har de en mykere kjerne. De spises som snacks, gjerne til øl eller vin, men jeg synes også dette er utmerket tur- og strandmat. Direkte slankemat er det jo ikke, men fy fasan faderullandei så godt!
- 250 g. fint, sammalt mel eller hvetemel
- 2 ts bakepulver
- 2 dl smaksrik gulost, revet (eks. cheddar, parmesan)
- 1 dl olivenolje (+ noen dråper til utbaking)
- ca 2 dl hvitvin eller vann
- salt og pepper
- 1 eggeplomme, fortynnet med litt vann, til pensling
- ca 1 dl smaksrik gulost til å drysse over brødpinnene
Bland mel, bakepulver og ost i en bolle. Tilsett oljen og mesteparten av vinen/vannet. Rør til en jevn, myk deig, og tilsett mer vin/vann om deigen ikke henger skikkelig sammen. Smak til med salt og pepper. Dekk bollen med et klede, og la den hvile på benkeplaten ca 20 minutter.
Smør bakebordet med et tynt lag olje. Trill tynne pinner, omtrent på størrelse med en tykk penn – det er ikke så nøye at det blir så pent og jevnt og at alle stengene er prikklike. Legg brødpinnene på bakepapirkledd stekeplate. Pensle dem med egg, dryss over ost. Stek dem på 180 grader i ca 20 minutter. La dem ligge 5 minutter på stekeplata, la dem deretter avkjøles helt på rist. Pinnene er best dagen de bakes, men kan oppfriskes i ovnen (ca 5 min. på 150 grader) om ikke alle spises opp. De blir sprø utenpå og myke inni. Vil du ha dem helsprø, trill tynnere pinner.
Ca 25 stk.
Älskar dessa brödpinnar av olika smaker och utseende 😉
Ikke sant! Der er så spennende å gå på nye bakerier og smake deres spesielle varianter.