Spanakopita / Spinatpai

20130205-150057.jpg

Spinatpai er en av de mest greske rettene som finnes. Den spises som «hurtigmat» til eller fra jobb og skole, til middag, som mez’e eller rett og slett når man er fysen på noe godt. En nybakt spinatpai, rett fra bakerovnen er en av livets små gleder, enten den er kjøpt som porsjonspai på bakeriet eller kommer ut av ovnen på kjøkkenet i en diger langpanne.
Fyllet i paien, utenom spinat, kan være bare ost i tillegg, ofte feta. Men en hver spinatpaibaker har sin egen variant, og her har jeg tilsatt dill (også veldig vanlig spinatpaiingrediens), pinjenøtter og soltørkede tomater. Jeg bruker en vanlig paideig, men du kan også bruke butterdeig, eller filodeig om du får fatt på det.

Deigen:

500 gr hvetemel
1 ts salt
1,2 dl olivenolje
2 dl kaldt vann

Bland mel og salt i en bakebolle. Tilsett olje og mesteparten av vannet, og kna deigen, tilsett mer vann om det trengs. Kna til du har en jevn deig, men heller ikke mer.
Kjevle vel 2/3 av deigen ut så du har en tynn, rund leiv. Henger deigen fast, smør bakebordet med noen dråper olje. Kle formen din med deigen. Du kan godt bruke en rund, stor kakeform eller en liten langpanne. Kjevle resten av deigen ut til et tynt lokk.

Fyllet:
4 ss olivenolje
1 diger purre eller 2 vanlige
1 kg fersk spinat
400 gr gresk fetaost, grovmost
10 soltørkede tomater, finhakket
5 a 6 ss pinjenøtter
1 bunt frisk dill
Litt tørket eller frisk mynte, etter smak
4 egg
Salt, pepper etter smak.

Varm opp oljen i en stor gryte, og stek purren lett. Tilsett vasket spinat, legg på lokk og kok under svak varme til spinaten har falt helt sammen. Tilsett ost, tomat, pinjenøtter, dill, mynte og egg, og rør til det henger sammen men ikke mer heller. Er osten veldig salt trenger du ikke mer salt, men et pepperdryss er godt.
Fordel fyllet jevnt i deigskallet, og legg over lokket. Klem skall og lokk godt sammen, og skjær noen hull oppå lokket så dampen slipper ut.
Stek paien v 200 gr nest nederst i ovnen, i ca 45 min. Toppen skal bli fint brun, så flytt paien opp om den ser blek ut etter ca 30 min.
Spis paien lunken eller kald.
Denne oppskriften gir 8 – 10 stykker.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-EI og trykk på knappen: Print

Reklame

2 responses to “Spanakopita / Spinatpai

  1. se der ja, nå vet jag vad jag ska servere når vi får besøk fra Danmark onsdagkveld 🙂 en pai er grei sån på kvelden med en salat til uten å bli tung i magen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s