Kleftiko / Tyvens lam

Kleftiko er super mat til gjester, fordi den er enkel å lage, du gjør alt arbeidet ca fire timer før den skal serveres, og så passer den seg selv i ovnen i mellomtiden. I tillegg smaker det utrolig møre kjøttet usannsynlig godt.

Da grekerne kjempet for å frigjøre seg fra det ottomanske styret, holdt mange frigjøringshelter seg i fjellene, i skjul for tyrkerne. Men spise måtte de jo, lam var det flust av i Hellas, og de kunne stjeles uten at det var stor fare for at noen oppdaget det. For å sikre at tyrkerne ikke skulle kjenne lukt av matlagingen, eller se røyk fra bål, la heltene lammekjøttet leirkar, satte det på glødende kull de hadde lagt i en grop, og dekket over med jord og stein. Slik kunne kjøttet ligge og godgjøre seg mens helten var ute og kjempet, og når de kom tilbake kunne de grave opp det møreste kjøttet man kan tenke seg. Slik oppsto kleftikoen. Navnet kommer av ordet for tyv, og bytter vi f’en ut med p kjenner vi det igjen fra vårt greske lånord kleptoman.

Kleftiko lages fremdeles ved å legge (vanligvis) lam pluss andre godsaker i et ildfast fat – eller pakket inn i matpapir – og steke det lenge i ovnen. Hvilke ingredienser som skal til varierer fra sted til sted, her bruker jeg oppskriften til en viden kjent gresk kokk, Elias Mamalakis, men jeg har tilsatt litt ost, for det er vanlig noen steder i Hellas. Du legger til eller sløyfer ingredienser akkurat som du vil! Oppskriften angir kjøttmengde uten ben, men du kan godt bruke kjøtt med ben i, for det gir ekstra smak. Sjekk også oppskriften på den gresk-kypriotiske varianten, tavas.

 • 1 kg grytekjøtt av lam (eller okse eller kalv eller svin)
 • 4 – 5 tomater, skåret i grove biter (ev. 1,5 boks herm. tomat)
 • 3 – 4 løk, skåret i grove biter
 • 2 – 3 gulrøtter, skåret i biter
 • 6 fedd hvitløk, grovhakket
 • 6 faste poteter, i store biter
 • 250 gram kefalotyri eller annen hard, gul saueost, eks pecorino romano, i kuber. Parmesan funker også.
 • oregano
 • salt, pepper
 • 6 ts smør eller olivenolje
 • 6 ss rød- eller hvitvin

Denne oppskriften er til seks personer. Skjær kjøttet i seks eller tolv biter. Legg bitene på seks store, doble flak med fuktet matpapir, eller i seks ildfaste porsjonsskåler. Fordel resten av ingrediensene på papirene/i skålene.
Lag tette pakker av matpapiret ved hjelp av bomullstråd, og sett dem i en liten langpanne som du heller litt vann i. Om du bruker porsjonsskåler må de pakkes godt inn i aluminiumsfolie. Det er viktig at det ikke slipper ut noe damp under bakingen.
Bak pakkene/skålene v 180 grader i 3 -3,5 timer. La hver og en pakke ut sin kleftiko, for den duften er ubeskrivelig! Spis med brød, som du bruker til å suge opp den gode sjyen med.
Til 6

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-aN og trykk på knappen: Print

Reklame

24 responses to “Kleftiko / Tyvens lam

 1. Tilbaketråkk: Akropolis | Arilds univers

 2. beste jeg har fått med buksene på …….

 3. Da holder jeg på å ordne kleftiko til ikveld, og det skal bli godt. Jeg bruker ikke ost, men det smaker godt uten også. Har olivenolje og oregano fra Hellas.
  Takk for at du deler oppskrifter med oss, og ha ei fin helg 🙂

 4. Vidar Knutsen

  Jeg spiste Kleftiko første gang på Pantheon Roof Garden Restaurant i Agia Galina på Kreta. Da var jeg solgt. Kleftiko er noe av det beste av god gresk mat. Nå har jeg fått tak i ildfaste porsjonsskåler så i morgen blir det kleftikoduft i huset. Takker for god oppskrift. Jeg har brukt den før med papirpakker.

  • Hyggelig å høre, Vidar!
   Kleftiko er suverent den mest oppsøkte retten på bloggen, og det skjønner jeg godt – kleftiko er en virkelig nydelig rett. Jeg har faktisk kleftiko-planer til søndagsmiddagen jeg også.

 5. Rosita Kultorp

  Vi spiste Kleftiko første gang på Samos i 1989. Vårt eldste barn som da var 9 år forelsket seg totalt og elsker denne retten fremdeles. Med jevne mellomrom har vi gresk aften her og da er det helt topp med gode oppskrifter 🙂

  • Da håper jeg du finner mye godt å lage her!
   Kleftiko er jo en favoritt hos mange, det er den oppskriften her som har mest besøk. Og det er jo ikke rart, for kleftiko er jo bare såå godt 🙂

 6. Hei!
  Kom hjem fra Zakynthos i forrige uke og har smakt mye god gresk mat. Må si jeg ble overrasket over hvor få som visste hva gluten er! Enda jeg hadde med meg restaurantkort på både gresk og engelsk…… De presterte å fjerne både pommes frites, poteter, salat og ost på rettene mine…. Da måtte jeg sende maten tilbake igjen og be de lese en gang til. Nok om det. Til min store glede fant jeg ut at jeg kunne spise kleftiko og du verden så nydelig!!! Det er rett og slett «heaven on earth».

  Varianten jeg spiste inneholdt mye paprika, oregano, lime, olivenolje og løk, men ikke hvitløk eller gulrot. Den hadde også ost som topping og det var nydelig. De brukte en blanding av både feta- og gouda ost. De var overhodet ikke gniene på kjøttet og bitene var mange og store. Ikke minst saftige! Det som var litt synd var at uansett hvor du spiste, så fikk du pommes frites ved siden av. Det kunne jeg godt vært foruten ved siden av kleftiko! Det er mektig nok som det er uten tilbehør for porsjonene er som regel gigantiske.

  • Hei, og velkommen hjem, kan man jo si 😉 Mange faller for kleftiko når de er i Hellas, og det er jo slett ikke vanskelig å lage den her hjemme heller.
   Rart det med gluten og Hellas, men det er slik du beskriver. Grekerne vet ikke engang hva det er. Bortsett fra på enkelte typiske turiststeder finner man verken glutenfritt brød eller glutenfritt mel, så det er jo ikke rart at kunnskapen om dette er lav hos de aller fleste – de har aldri hørt om gluten. Bra det ordnet seg likevel, på et vis, og du ble mett og god!
   Jeg vet ikke hva slike restaurantkort sier, men det enkleste er jo om det sier «jeg kan ikke spise noe som helst med mel i» isteden for at det sier noe med gluten, som sikkert bare forvirrer.

 7. Har aldri spist kleftiko, men hørt veldig mange snakke varmt om denne retten. Laget den derfor i helga, uten ost, med høstens fårikålkjøtt – og det var noe av det mest fantastiske jeg noen sinne har spist! Spiste ciabatta med smør ved siden av. Virkelig en super og enkel rett! Takk for en god oppskrift!

 8. Heisann.

  Endelig fant jeg en flott oppskrift 🙂
  I fjor for 1 år siden giftet jeg meg på Santorini, og der hadde vi bestilt øyas beste lamb klefiko til hovedrett. Det var helt fantastisk nydelig. Så Med oss hjem kjøpte vi en god vinsanto desertvin. Så når min mann kommer hjem til helga, skal denne dagen komme tilbake, men med vår egen lagede klefiko, så da skal denne prøves. 🙂

  Tusen takk.

 9. Åt kleftiko for første gang på Rhodos nå i September, vi ble alle helfrelst, Kleftiko i heimen nå på søndag 🙂

 10. Har aldri hørt om dette før, men ble veldig nysgjerrig.
  Kan dette lages i en større form med lokk, slik at alle forsyner seg derfra? Eller blir det helt feil? Det ville jo spare en del arbeid å lage til alle i en form.

  • Hei!
   Du kan sikkert gjøre det slik, bare lokket er helt tett. Litt av poenget med kleftiko er at du pakker opp maten din ved bordet, og nærmest omhylles av aromaen, men det er jo mer en gimmick enn en nødvendighet, og selve smaken blir jo den samme uansett.

 11. Denne bloggen ser spennende ut! Hvor får man kjøpt porsjonsskåler til Kleftiko? Ser Clas Ohlson har noen til 29 kr på 10 ganger 10 cm, men dette er vel altfor lite.

  • Så kjekt at du finner spennende oppskrifter her!
   10×10 høres litt lite ut. Mine former har jeg tatt med fra Hellas, der kjøper jeg yoghurt i dem og betaler kanskje 2-3 euro for både yoghurt og form. De er 16 cm i diameter (jeg målte 🙂 )Men du kan bake hele kleftikoen i en stor form med lokk, eller pakke formen inn i aluminiumsfolie dersom du ikke har en ildfast form med lokk. Vil du ha individuelle porsjoner, pakk ingrediensene inn i mat- eller bakepapir og stek dem i en større form. Det er det som er så fint med gresk mat: bare råvarene er utmerkede, er det ikke så farlig med utstyret.

 12. Fikk kleftiko i Ayia Napa. Nydelig! Den var kokt i en stor leirgryte i stekeovnen, over natten. Inneholdt ikke ost, men store poteter. 😀 Skal lage selv denne uka!

 13. Tilbaketråkk: Jeg trodde jeg visste hva gresk mat var. NOT! Oppskrift på Tyvens lam med fennikel og kanel | Mokkasitt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s