Patates tiganites / Frityrstekte poteter

Frityrstekte poteter er selvsagt ikke spesielt gresk, men det spises tonnevis av dem en hvilken som helst dag i Hellas, og en gresk matblogg kan ikke være foruten en oppskrift. Et mezédesbord vil nesten alltid inneholde frityrstekte poteter, de serveres til hovedretter på enhver taverna, og jeg har mange venner som spiser f.eks. frityrstekte poteter + stekt egg til middag.
Mange oppskrifter vil fortelle deg at potetene blir enda bedre hvis de halvstekes, hviler og så stekes ferdig. Det gidder ikke grekerne dille med, og jeg er enig. Videre bruker de gjerne en billig olivenolje til steking, jeg bruker solsikkeolje for det var slik jeg lærte det første gang jeg lagde patates tiganites i Hellas. Du gjør som du vil.
Og apropos første gang, hvis du ikke har frityrstekt før, kan det hele virke litt småfarlig med den glovarme oljen. Det er ikke det, men ikke gå fra komfyren, ikke bruk kjøkkenvifte, og ha klart et lokk til å legge på kokekaret om oljen mot formodning skulle ta fyr. Bare sånn for sikkerhets skyld. For hiver du vann på brennende olje eksploderer den. Har jeg skremt deg fra å prøve, nå? Ikke vær redd, det er farligere å gå over veien.
Patates tiganites er syndig godt. Du kan, i tillegg til salt, smaksette dem med oregano og/eller ost, for eksempel mizithra om du har det, eller pecorino.

  • kokefaste poteter
  • oliven- eller solsikkeolje
  • salt
  • ev oregano
  • ev et dryss smaksrik ost, som mizithra eller pecorino

Skrell potetene, og skjær dem i strimler eller skiver. Skyll dem under rennende vann og la dem tørke på et rent kjøkkenhåndkle. Ha dem i en bolle og salt dem lett.
Sett en komfyrplate på fullt, og hell oljen i en vid gryte eller stekepanne med høye kanter. Du må ha nok olje til at alle potetene dekkes, for mye olje er bedre enn for lite. Oljen er varm nok når den bruser kraftig rundt f.eks skaftet på en tresleiv.
Hell potetene forsiktig oppi oljen.
Ikke rør, men la potetene ligge i fred de første fem-seks minuttene. Deretter vender du litt på potetene nå og da, og steker til de er gylne.
Legg noen lag kjøkkenpapir på en tallerken eller en vid bolle. Ta pannen av komfyren, og flytt potetene til papiret ved hjelp av en hullsleiv. Legg noen lag kjøkkenpapir oppå også, og rist forsiktig for å fjerne overflødig olje (grekere sløyfer denne fettfjerningsprosessen, for dem tror jeg setningen ”for mye olje” ikke eksisterer). Etterpå legger du potetene på et fat, krydrer med mer salt, og tilsetter oregano og/eller ost om du bruker det.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-jf og trykk på knappen: Print

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s