Pikilía

Pikilia

Man skal spise litt også, når man drikker alkoholholdige drikker, mener grekerne, og det er jo smart ment. Regelen gjelder særlig brennevin, som de tradisjonsrike variantene ouzo og tsipouro/raki, men som regel får du alltid noe spiselig til drikken når du går på et tradisjonelt gresk sted, iallfall. Kanskje bare en skål med nøtter, men det kan også være et helt fat med masse små godsaker.  Som regel er det gratis, iallfall på de skikkelig gammeldagse stedene hvor vanligvis bare lokalbefolkningen går. Sist gang vi var i Athen, for eksempel, bestilte vi en øl og en cola på en bitteliten kafenion i et strøk turistene aldri er, og vi fikk et stort fat (større enn det på bildet), med pølse, ost, agurk, grillede paprika, frityrstekte auberginer og oliven. Likevel betalte vi bare for det vi drakk, og det var ikke dyrt det heller.

Og det er helt vanlig, på den type steder. Sitter du på «Blue Dream» på strandpromenaden sammen med alle de andre turistene, kan du ikke vente deg en slik ekstraservice. Men noen steder har de disse smårettfatene – som altså heter pikilia med trykk på siste i – på menyen, så du kan jo bestille en. Du har sikkert råd til det! Noen byr på ulike typer pikilia, du kan velge om du vil ha hovedvekt på fisk, kjøtt eller vegetar. Men da er vi helst på en taverna, ikke en kafe eller bar.

På bildet over har jeg satt sammen en pikilia av ostestaver, saltede agurkstaver, oliven og stekt pølse. Bruk gjerne skikkelig grov kjøttpølse, dersom du liker det.

GavrosDet meste du finner under «mezedes» i oppskriftregisteret kan faktisk også brukes som pikilia. På Lesvos fikk vi en gang små biter av landbrød med kaviar på, i Nafplio har vi fått et lite fat med nydelige, marinerte brisling.  Bittesmå keftedakia, kjøttboller er også en slager. Veldig enkelt, veldig godt.

Så om du skal til Hellas i år, spis pikilia! Søk gjerne opp de skikkelig brune stedene i bakgatene, der hvor bare greske menn over 60 sitter. Du vil være hjertelig velkommen, selv om du skulle være både yngre og kvinne. Og skal du ikke til Hellas, så kan du jo by på pikilia istedet for den evige chips-bollen neste gang du inviterer noen. Supert på terrassen med øl eller hvitvin, synes jeg!

6 responses to “Pikilía

 1. Lenge siden jeg har kommentert her, men jeg er nå innom og titter av og til:)
  Gleder meg som en unge til Poros i september!

 2. Var på Kefalonia for to uker siden. Ingen pikilia å få der. Det virket nesten som om lokalbefolkningen aldri spiste ute. Så ingen restauranter/kafeer andre steder enn der turistene oppholdt seg. Veldig skuffende. Har du en favorittøy du kan anbefale? Det må ikke være for store nivåforskjeller i og med at vi kommer til å reise med en liten en noen år framover, og det bør ikke være så store avstander at man må ha bil, som det var på Kefalonia.

  Hilsen
  Svetlana 🙂

  • Så rart? Jeg har riktignok aldri vært på Kefalonia, men pikilia skal være typisk over hele Hellas. Nåja, bedre lykke neste gang 🙂
   Siden jeg ikke har barn, har jeg egentlig aldri tenkt over hvor det er best å dra med barn. Vet at mange med barn liker seg i/ved hovedstaden på Naxos, hvor by + langgrunne strender kan nås uten bil. Har vært der selv også, eneste aberet er at det er masse turister der, og ta dere må ta båt fra Santorini (om dere reiser charter) eller rutefly fra Athen.
   Jeg reiser bare med rutefly, og jeg vet jo ikke om dere helst vil dra på charterreise – eller hvor charterreisene går nå for tiden. Ofte er det jo slik at der det er utmerket for barnefamilier er det også mye turisme, som Pythagorion på Samos, Rhodos by, Chania og Rethymnon på Kreta og som nevnt Naxos. Men det er kanskje ok for dere, hva vet jeg 🙂
   Min greske yndlingsby, Nafplio, – http://www.visitnafplio.net/visitnafplio.net/Hjem.html – har ikke barnevennlig strand i gåavstand, men om sommeren går det fast buss (ca 10 min) til den langgrunne Karathonastranden. Byen er delvis bakkete, men alt det viktige (tavernaer, kafeer, barer, butikker etc ligger på flaten). Nabobyen Tolo er glimrende for barnefamilier. Men til Nafplio og Tolo må dere dra på egenhånd, ingen charterturer og knappe to timers kjøring fra flyplassen i Athen.

 3. Her i Spania får vi også så og si alltid en skål eller to nøtter eller oliven til vinglasset vi bestiller, og på bordet før maten når bare drikken er servert. Det er ofte bare en liten porsjon og sjelden noe fancy, men det er alltid både godt og gratis.

  (Nå angrer jeg på at jeg ikke har dokumentert dette med mobilen på alle stedene vi har vært. Det hadde jo vært mat for en bloggpost 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s