Keftedakia / Kjøttboller

keftedes

Keftedakia, små kjøttboller, er ofte en av rettene når man lager eller bestiller mezedes, enten servert slik som her eller i tomatsaus. De kan lages av okse eller lam, være store eller små, avlange eller kulerunde, men de er uansett så gode at du alltid har lyst på en til!

  • 500 gram biffdeig eller lammedeig, eller en blanding av de to
  • 2 skiver loff e.l.
  • 1 liten løk
  • 1 egg
  • spisskummen eller frisk, finhakket mynte
  • tørket oregano
  • salt, pepper
  • 3 ss hvetemel
  • 3 – 4 ss olje
  • sitronbåter

Skjær skorpen av brødet, legg det i vann ca 10 minutter. I mens har du kjøttet i en bolle, og tilsetter revet løk, egget og krydderne. Klem vannet fra brødet og elt det inn i kjøttet. Her er det veldig greit å bruke kjøkkenmaskin. Lag små kjøttboller som du ruller i hvetemel og steker i olje. Skvis litt sitron over før du spiser.

Som en variant kan du ha en liten fetaterning inni hver kjøttbolle. Som nok en variant kan du lage soutzoukakia, eller soutzoukakia smyrneika som de også kalles (bilde t.h.). Da steker du bare kjøttbollene lett, og koker dem ferdig i tomatsaus. Sett sausen på kok før du begynner med kjøttbollene, så får det godgjort seg litt. Du trenger:

  • 1 boks hakkede tomater
  • 1 glass vin (rød, hvit eller rosé)
  • 2 finhakkede fedd hvitløk
  • 1 laurbærblad
  • 1 ts tørket oregano
  • smak til med spisskummen, salt, pepper

Ha alt i en gryte og småkok uten lokk, så sausen tykner litt. Ha i kjøttboller, legg på lokk, og kok i en halv time til.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-i og trykk på knappen: Print

Reklame

6 responses to “Keftedakia / Kjøttboller

  1. Det er så greit å gå inn her til deg når man ska ha en god, gresk middag som disse kjøttbollene jag ska laga i kväll. Gleder meg !!! 🙂

  2. Kjempegode kjøttboller! Jeg lagde båtpoteter i ovnen som tilbehør med masse godt krydder på 🙂
    Jeg fikk allikevel ikke til sausen som jeg skulle, kanskje et glass vin for deg ikke er helt det samme som meg? 🙂 Den fikk i alle fall en veldig sur smak, ikke søt slik som jeg har smakt den før. Viss det ikke var vinen, kan for mye spisskummin gi litt sær smak?

    • Sikker kan jeg ikke være, men jeg vil tro det var tomatene. Boksetomater er av veldig variabel kvalitet, og de sureste trenger å balanseres med sukker.
      Så bra at kjøttbollene i det minste ble gode!

  3. Hei! Har akkurat fått linken til din side av ei gresk venninne, og gjett om jeg skal prøve mange av rettene i sommer. Kom hjem fra Syros for 3 uker siden, det var den 12 turen til den fantastiske øya»vår». Vil følge matoppskriftene dine nøye☺

    • Hei, det var kjekt å høre 🙂
      Syros er fin! Har vært der to ganger og bodd i Ermoupolis begge gangene, synes det er sånn en fin by – og så ligner den litt på Nafplio hvor jeg bruker å være.
      Håper du finner mye godt å lage!
      vennlig hilsen Merete

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s