Souvlakia / Grillspyd

En av de mest kjente greske rettene må være souvlaki (entall) eller souvlakia (flertall). Souvla betyr spidd, souvlakia er mat stekt på spidd. Kylling og svin er mest vanlig, men andre kjøttyper brukes også, samt store reker.
Grekerne driver ikke å diller så mye med grillspydene sine. De putter ikke grønnsakbiter mellom kjøttet slik vi ofte gjør, med unntak av kanskje en paprikabit i enden av spydet, og det er slett ikke nødvendig å marinere kjøttet, mener mange, bare pensle det med sitron og krydre med salt, pepper og oregano. Slik kommer den fine kjøttsmaken best fram – forutsetningen er selvsagt at det er god kvalitet på kjøttet. Men det finnes gode greske marinader også, og den du får oppskrift på her er utmerket både til kylling og svin.
Souvlakia spises ofte sammen med gresk salat, tzatziki, brød og pommes frites, eller du kan lage gyropites.

  • 1 dl olivenolje
  • saften av 1 liten sitron
  • 2 hvitløkfedd, finhakket
  • 2 ts Dijon-sennep eller lignende
  • 1 ts oregano
  • + 1 ts rosmarin om du skal grille svinekjøtt
  • salt, pepper
  • 500-800 gram svin eller kylling, skåret i kuber
  • til servering: sitronbåter

Pisk ingrediensene til marinaden sammen, og hell den i en pose. Ha kjøttbitene i posen også, og bland godt. Knyt posen slik at den inneholder minst mulig luft.
Kjøttet bør marineres i minst et par timer, gjerne et helt døgn. Legg posen kjølig fram til en times tid før du skal grille, deretter legger du den på kjøkkenbenken.
Sil marinaden fra kjøttbitene, og tre dem på spidd. Bruker du trespidd bør de ligge en halvtimes tid i vann først, slik at de ikke tar fyr. Grill spydene på alle sider, og legg dem på en dyp tallerken. Skvis over litt sitronsaft. Og for all del, server brød til, som man kan dyppe i den deilig ”sjyen” som danner seg på tallerkenen.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-vm og trykk på knappen: Print

Legg igjen en kommentar