Påskeegg på gresk

Påskesøndag, når familiene samles, spiser de det deilige påskebrødet tsoureki og innvollsuppen magiritsa (oppskrift på den kommer du aldri til å få her, for jeg synes ikke den er noe god), og alle får plukke hvert sitt fargeglade egg, som de parvis knakker mot hverandre. Normalt vil ett eggeskall knekke, mens et annet er like helt. Hun eller han med det hele eggeskallet knekker egg med nestemann som har helt egg, og slik holder de på, helt til vinneren sitter igjen med et uknekket egg.
Det er vel her jeg bør legge til at eggene er hardkokte.
Ikke bare det – de er farget røde eller grønne, kanskje også blå eller gule, i knallsterke vakre farger. Slike farger må du til Hellas for å kjøpe.

Og det er egentlig det dette innlegget handler om. Er du eller noen du kjenner i Hellas ved påsketider, kjøp med noen pakker av disse intense eggefargene. De står bare framme i matbutikkene rundt påske – men selvsagt kan du spørre om de har noen på bakrommet andre tider av året også. Det er vel verd det, for eggene blir helt nydelige. Antakelig er det best å spørre i de små nabolagsbutikkene hvor grekerne selv handler, og må du spørre på gresk heter eggefarge vafí avgón. Skal du være høflig spør du
– Har De eggefarge? Échete vafí avgón? Veldig enkelt!

Pakkene med eggefarge har oftest påtrykket oppskrift på både gresk og engelsk, men noen bare på gresk, derfor skal du herved få et lynkurs i eggefarging på gresk vis.
En fargepakke er ofte til 50 egg, så del gjerne pulveret opp i to porsjoner, det holder seg til neste år om du pakker det tett. Oppskriftene varierer noe fra produsent til produsent, men denne metoden bruker å fungere:

La eggene ligge i romtemperatur en times tid før du skal koke dem.
Ha eggene i en gryte med lunkent vann + et par – tre ss eddik, og kok dem sakte opp. Ikke stikk hull i dem om du pleier det, skallene må være hele.
Ta tiden fra vannet koker opp, og kok eggene i 6 – 8 minutter, alt etter størrelse. Hell av vannet og kjøl eggene rask ned i kaldt vann. Hvis noen har sprekker, bruk dem til noe annet.
Hell kokende vann i en kopp, og løs opp fargepulveret i det.
Ha egg i ett lag i en ren gryte, hell over 1,5 – 2 dl hvit eddik og fyll opp med vann så eggene er dekket. Hell fargen over eggene, bland forsiktig.
Så skal eggene være i fargebadet i 5 – 10 minutter, alt etter styrke på blandingen. Prøv med et egg etter 5 min.
Fisk ut eggene med hullsleiv når de er klare, og har du flere egg legger du dem i samme fargebad. Etterfyll med eddikvann om det trengs.
La eggene tørke.
Drypp bittelitt olje på et papirhåndkle, og gni eggene forsiktig til de skinner. Noen ganger følger olje med i pakken, hvis ikke duger en hvilken som helst matolje.
Eggene er dekorative i en bolle på påskebordet, men har du tenkt å spise dem bør de stort sett oppbevares i kjøleskapet.
Til slutt: Eggefargen farger ikke bare egg, men det meste den kommer i kontakt med, så vær forsiktig!

Kalo Pascha!

For print, kopier url: http://wp.me/s14Y1j-paskeegg og trykk på knappen: Print

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s