Kekakia yiaourtiou me frouta / Yoghurtmuffins med frukt

Yoghurt er en skattet matvare i mange land, men den er i en særstilling i Hellas, tør jeg påstå. Tyrkia er på toppen av listen over yoghurtkonsum per innbygger, med 27 kg i året, deretter følger Armenia, Libanon, Bulgaria og altså Hellas.

Dagens oppskrift er hentet fra The Real Greek Yoghurt Book av Ilias Fountoulis. Han bruker svisker i sin oppskrift, og det kan du gjerne gjøre, eller f.eks tørket aprikos, rosiner, sukat, tørkede tranebær eller en blanding av to eller flere. Jeg har brukt tørkede, kandiserte fruktskall fra Minos Foods, det får du ikke tak i i Norge, så vidt jeg vet. Jeg har også brukt kumquat-zest fra Sweet n’ Spicy på Korfu istedenfor appelsinskall.

Dette er typisk frokost eller nistemat i Hellas, og til muffins å være er de i den sunne enden, og gjør mye mer godt i kroppen enn loff med smør og syltetøy eller søt frokostblanding. De er også deilige, men spiser dere ikke opp alle med en gang kan de fint fryses.

  • 100 gram hvetemel
  • 70 gram grov hvete, finmalt
  • 100 gram små, lettkokte havregryn
  • 2 ts bakepulver
  • 1/2 ts salt
  • 1 ss finrevet appelsinskall (bare det oransje)
  • 1/4 ts muskattnøtt
  • 1/2 ts kanel
  • 1/4 ts nellik
  • 2 egg
  • 50 gram smør, romtemperert
  • 60 gram brunt sukker
  • 200 gram gresk yoghurt
  • 150 gram steinfrie svisker eller annen frukt (se over), grovhakket

Bland mel, havregryn, bakepulver, salt, appelsinskall og krydderne. I en annen bolle pisker du eggene kraftig med smør og sukker, bruk stavmikser eller kjøkkenmaskin. Bland inn yoghurten. Deretter rører du inn melblandingen, litt etter litt, til du har en jevn røre. Vend inn frukten til slutt.

Fordel røren i 12 muffinsformer. Stekes på 200 grader i ca 20 minutter. Avkjøl på rist.

Legg igjen en kommentar