Tsoureki / Påskebrødkake

Til påske baker grekerne tsoureki (også kalt labropsomo), som må kunne kalles en blanding av brød og kake – nesten som brioche, faktisk. Brødene blir ofte pyntet med de flotte røde påskeeggene.
Det greske påskebrødet inneholder som regel både litt knust mastik, tørket kvae som bare finnes på øya Chios, og machlepi, et krydder som smaker en blanding av bittermandel og kirsebær.  Og dette er det jo slett ikke enkelt å få tak i i Norge – skjønt machlepi finner du kanskje i Asia-butikker.
Men siden det finnes et enormt antall ulike tsoureki-oppskrifter i Hellas, finnes det også dem som smaksetter påskebrødet med anis eller kardemomme samt appelsin- eller sitronskall – og det får vi også til!

  • 50 gram fersk gjær eller 1 pakke tørrgjær
  • ½ dl lunkent vann
  • ½ dl sukker
  • 150 gram myknet smør
  • 3 egg
  • ca 800 gram mel
  • 2,5 dl lunken melk
  • finrevet skall av 1 appelsin eller sitron
  • 1 ts knust anis eller kardemomme
  • I tillegg:
  • 1 ss olivenolje
  • litt mel til utbaking
  • 1 lettpisket egg, til pensling
  • mandelflak eller -hakk til pynt

Tips: skav opp kjøleskapskaldt smør, så mykner det raskere.

Ha gjæren i en liten bolle, tilsett vann og la det stå lunt i fem minutter. Rør godt. Pisk sukker og smør luftig i en bakebolle. Tilsett eggene, ett etter ett, og rør godt. Tilsett mel, melk, sitrusskall, krydder og gjærblanding, og kna dette sammen til en myk deig på bakebordet. Pensle olje i bakebollen, legg i deigen og pensle også den med olje.  Legg et fuktet klede over bollen, og la deigen heve ca halvannen time på et lunt sted.

Del deigen i seks porsjoner. Trill pølser av hver porsjon slik at du har seks like lange lengder, og flett tre + tre sammen slik at du har to brød. Du kan forme dem til en sirkel og sette et påskeegg i midten, eller om du foretrekker det, behold de avlange flettene som de er.
Legg brødene på oljet bakeplate og hev i en time til. Pensle dem med egg og dryss over mandler.

Stek v 190 grader i ca 30 minutt på nederste rille. Brødene skal være gjennomstekte men heller ikke mer, det er bedre at de er litt fuktige i midten enn at de blir tørre.
Spis brødene au naturell på gresk vis, eller prøv en skikkelig crossover-variant med smør og brunost.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-dc og trykk på knappen: Print

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s