Psomi / Brød

I Hellas er brød fast følge til både lunsj og middag, enten du spiser på en taverna eller blir invitert hjem til noen på et måltid. Brødet gir ikke bare en ekstra smaksdimensjon, det drøyer måltidet og er utmerket til å suge opp sauser og olivenolje med.
Og et godt brød, noen saftige oliven, en kraftig fetaost og en velvalgt flaske rødvin er en utmerket piknik-lunsj, faktisk.
I denne oppskriften bruker jeg kald væske, for brødet skal heves over natten i kjøleskapet. Men varmer du væsken (vann og yoghurt) opp så det blir fingervarmt, kan du bake brødet på vanlig måte, med to hevinger på et lunt sted, ca 1 time på hver heving.
Bruk det melet du vil. Grekerne bruker vanligvis et hvetemel vi ikke får tak i i Norge, men har vi litt semulegryn i deigen blir dette brødet ganske så gresk på smaken. Om du vil, erstatt semulen med siktet rugmel, eller bak hele brødet av siktet speltmel, hvetemel eller finbakstmel, for eksempel. Et dryss av sesamfrø på toppen er heller ikke helt feil.

  • 1 pakke tørrgjær
  • 2,5 dl vann (kaldt)
  • 2,5 dl yoghurt (kald)
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts flytende honning
  • 2 ts salt
  • ca 8 dl hvetemel og 2 dl semulegryn
  • + mel til å strø over deigen og til utbaking

Rør tørrgjæren ut i vann, yoghurt og olivenolje. Bland inn honning og salt. Elt inn så mye mel at du får en fast, smidig deig. Dryss litt mel over deigen. Ha plast- eller aluminiumsfolie over bakebollen, og sett den i kjøleskapet over natten.

Neste morgen tar du ut bollen og setter den på et lunt sted i en time. Deretter deler du deigen i to og legger delene på et melstrødd underlag, Form to brød, gjerne litt spisse i enden, men jobb minst mulig med deigen.  Det er helt greit at brødene ser skikkelig hjemmelagde ut.

Sett stekeovnen på 40 grader, og la brødene heve der inne til dobbel størrelse, ca en time. Skru ovnen opp til 220 grader og stek brødene ca en halvtime. Du kan sjekke om de er ferdige ved å dunke dem på undersiden. En hul lyd betyr ferdigstekt brød.

For print, kopier url: http://wp.me/s14Y1j-psomi og trykk på knappen: Print

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s