
Deilig vintersuppe fra den nesten like deilige kokken Akis Petretzikis. Neida, slikt kan man jo ikke si, ikke det siste der. Men suppa, den uttalelsen står jeg inne for. Det er en linsesuppeoppskrift på bloggen fra før, denne her er litt annerledes. Og siden det er over ti år siden jeg postet den første, er det uansett greit med en påminnelse om denne gullgode suppa, tenker jeg. Den blir litt ekstra varmende med et lite hint av chili, men liker du ikke det er det bare å sløyfe det.
I originaloppskriften skal det være selleristenger, jeg har brukt en skalk sellerirot som jeg skar i skiver, for det var det jeg hadde. Du kan også bruke ferdigkokte / hermetiske linser om det er det eneste du får tak i. Skyll dem godt og tilsett dem i suppa i de siste kokeminuttene.
- 250 gram ukokte linser (se over)
- 2 ss olivenolje
- 1 løk, grovhakket
- 2 gulrøtter, i skiver
- 2 selleristenger, i skiver (se over)
- 2 hvitløksfedd, i tynne skiver
- 2 laurbærblad
- 2 ts tørket oregano
- 1 ts spisskummen
- 1 klype chiliflak
- 400 gram / 1 boks knust tomat («polpa»)
- 1 grønnsaksbuljongterning
- 1,5 liter vann
- salt, pepper og 1 – 2 ss vineddik
- noen oliven
- brød til servering
Skyll linsene i kaldt vann. Ha olivenolje i en stor gryte, varm opp og tilsett løken, sellerien og gulrøttene. Surr dette i fem minutter. Tilsett hvitløk, laurbærblad, oregano, spisskummen samt chili og bland godt. Hell i linsene, tomatene, grønnsakbuljong og vann, legg på lokk og småkok dette i ca 30 minutter. Sjekk at linsene er ferdigkokte, og smak til med salt, pepper og vineddik. Hell i suppeskåler og fordel noen oliven i hver bolle. Spis med brød til.
Til fire.