Kokkinisto, Stifado, Giouvetsi / Greske gryter

Kokkinisto

Fra en gryte “kjøtt i tomatsaus” kan du lage mange greske retter.

Utgangspunktet er Kokkinisto (du ser den på bildet over), tilsetter vi småløk får vi Stifado, tilsetter vi pasta får vi Giouvetsi. Lag gjerne en stor gryte med kokkinisto, og frys ned i passe porsjoner, så blir det enkelt å spise godt og gresk selv en travel hverdag. Du kan bruke både lam, svin og okse til dette, og mange fortrekker kanin i stifadoen, men her tar vi utgangspunkt i et stykke oksekjøtt.

Kokkinistoen kan også lages uten de hakkede tomatene, men da må du tilsette mer væske, som vin/kraft/vann.  Kjøttet skal være dekket av væske  mens det koker. (Se for øvrig en variant av kokkinisto her.)

Kokkinisto

  • 1 kg høyrygg eller bog
  • 5 – 6 ss olivenolje
  • 2 – 4 løk, avhengig av størrelsen
  • 2 dl hvitvin (evt. rødvin)
  • 3 – 4 ss tomatpuré
  • 1 boks hakkede tomater
  • 1 ts allehånde
  • 2 laurbærblad
  • 2 kjøttbuljongterninger
  • salt, pepper
  • sukker

Skjær kjøttet i store biter, og brun det godt i oljen. Skjær løken i grove biter og stek den med til slutt. Hell over vinen, kok den inn noen minutter. Ha oppi resten, og kok under lokk til kjøttet er mørt, minst to timer. Smak om du trenger mer krydder, er sausen syrlig tilsetter du sukker. Virker sausen tynn, koker du uten lokk mot slutten av koketiden.

Stifado

  • I tillegg trenger du:
  • 1/2 kg småløk
  • 1 ss olivenolje
  • 3 fedd hvitløk
  • 2 ts tørket oregano
  • kanel

Rens småløken ved å ha dem i kokende vann et øyeblikk, for så å helle kaldt vann over dem. Da pilles skallet enkelt av dem.

Stek løken hel i oljen til den får litt farge. Stek med knust hvitløk mot slutten. Ha dette sammen med oreganoen oppi kokkinistoen og la det koke sammen minst en halvtime. Smak til med litt kanel.

Giouvetsi

  • I tillegg trenger du:
  • 4 dl kritharaki / risoni (småpasta formet som ris)
  • ca 6 dl vann (avhengig av hvor tynn eller fyldig sausen er)
  • evt knust hvitløk

Ha kokkinistoen, som du eventuelt har rørt litt hvitløk inn i, i et ildfast fat. Hell pasta blandet med vann oppå, og bak ved 180 grader i ca 45 minutter. La det stå i romtemperatur i ca 30 min. før du spiser. Eller spis umiddelbart om du ikke er gresk.

Kokkin

Giouvetsi

Disse grytene kan du servere med salat eller kokte grønnsaker, og brød. Til kokkinisto og stifado er det godt, men ikke nødvendig, med ris eller poteter også.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-c og trykk på knappen: Print

10 responses to “Kokkinisto, Stifado, Giouvetsi / Greske gryter

  1. Hei. Er oppskriftene for 4 personer? Jeg skulle gjerne hatt oppskrift på greske julemiddager. Har du det?

  2. Hans Andreasen

    Jeg har laget elg stifado ! Ble meget godt 🙂

  3. For en herlig gresk matblogg 🙂 Blir sulten av bildene! Jeg spiste kokkinisto for mange, mange år siden da jeg var på interrail til Hellas, og jeg har aldri glemt det. Tusen takk for oppskrift! 🙂

    • Tusen takk!
      Håper stifadoen faller i smak! Det er mange måter å lage dette på, og sannsynligvis inneholdt den du fikk i Hellas mer olje enn denne. Men det er bare å samke seg fram!

  4. Hei og takk for mange fine oppskrifter. Jeg lagde kokkinisto med gresk salat og tzatsiki på 17. mai faktisk, og det ble himmelsk. Sjekk gjerne ut min matblogg, skapmat.blogg.no, hvis du har tid:)

  5. Hva serverer man helst til stifado? Eller pleier man å spise det uten noe til? Husker jeg pleide å spise det masse når jeg var i ferie i Hellas som barn, men husker ikke lenger hva man fikk til.

    • Hei Mari!
      Grekerne spiser jo ofte på en litt annen måte enn oss (Klikk deg inn på Om gresk mat og mezedes øverst i bloggen). På en taverna kommer stifadoen vanligvis med frityrstekte poteter og/eller ris, men da har grekerne vanligvis bestillt mat fra forrett- eller mezedesmenyen i tillegg, slik at det også står andre ting på bordet, ikke minst en salat.
      Vanligvis spiser ikke grekerne stifado eller andre retter med tomatsaus sammen med en salat som inneholder tomat. Til stifado er det best med f. eks. grønn salat (marouli salata) eller kålsalat, du finner oppskrift på begge her på bloggen. Istedenfor ris eller frityrstekte poteter har jeg et par ganger fått potetmos, det er langt fra vanlig, men veldig godt. Og så er det jo alltid brød til enhver gresk middag.
      Vennlig hilsen Merete

Legg igjen en kommentar