Pastarett med apaki fra Kreta

For tre uker siden skrev jeg om apaki. Er du i Hellas nå, bruk gjerne apaki i dagens rett. Her på berget bruker vi enten ferdigbakt svineknoke, gjerne av røykt type, eller filetbacon. Uansett finhakker du kjøttet så fint du bare kan, eller maler det i en matmølle. Bortsett fra apaki er dette på mange måter en ganske standard kjøtt- og pastarett, og dermed kosemat så det holder! Når det er sagt, med allehånde og mynte er smakene likevel «typisk greske».

Ja, du skal (helst) drysse maten med friske mynteblader, det er vi ikke så vant til på denne type retter. Men den friske mynten er en aldeles nydelig kontrast til den tyngre pastaen og sausen. Bruk frisk basilikum eller bladpersille om du har mynteskrekk!

Oppskriften kommer fra olivemagazine.gr. Pastaen som brukes i originalen heter «striftoudi«, også en kretisk spesialitet. Du finner imidlertid lignende typer i Norge, som f.eks casarecce, men jeg hadde glemt å kjøpe det denne gangen, så da ble det fargeglade skjell istedenfor.

  • 0,5 dl extra virgin olivenolje
  • 1 stor løk, hakket
  • 1 fedd hvitløk, most eller mortret
  • 1 ss tomatpuré
  • 300 gram kjøttdeig av svin
  • 200 gram apaki (filetbacon, bakt svineknoke), finhakket/malt
  • 1 dl hvitvin
  • 1 laurbærblad
  • 1 ts allehånde
  • 400 gram pasta
  • 1 ss smør
  • ca 20 cherrytomater
  • 120 gram graviera eller gruyereost, revet (alternativt: alpeost, hvit geitost)
  • frisk mynte
  • salt, pepper

Varm opp oljen på middels varme, surr løken til den mykner. Rør inn hvitløk, deretter tomatpuré, og la det småsteke to, tre minutter. Tilsett kjøttdeig og apaki, brun videre mens du hakker opp kjøttdeigen. Hell over vinen og kok til halvparten er fordampet, tilsett laurbærblad og allehånde, salt og pepper. Hell på vann til du har en passe sausete konsistens. Dekk med lokk og kok i 20 – 30 minutter. Smak til.

Kok pasta i henhold til pakken, hell av vannet. I samme gryte smelter smøret og tilsetter cherrytomatene, la dem steke et par minutter før du rører inn pastaen. Deretter vender du inn kjøttrøren og osten. Fordel maten på tallerkner og pynt med mynte.

Til fire.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s