Keftedakia sto fourno / Ovnsbakte kjøttboller

IMG_3282.jpg

Den tradisjonelle oppskriften på keftedakia krever at bollene skal stekes i olje i stekepanne, men denne bakte versjonen er like god og litt sunnere. Det er en diger porsjon, fordi ovnsbakte keftedakia er ekstra greit om du skal lage dem til mange. Skal du ikke det, kan du jo gjøre som meg: jeg fryser*) en del av de klargjorte – men ustekte -bollene, så har jeg noe å ty til om jeg vil ha en stressfri middag. Jeg tar kjøttbollene rett fra fryseren og inn i kald ovn, og steker som angitt i oppskriften.

Du kan godt bruke andre typer malt kjøtt, sammen med eller i stedet for okse, som lam eller svin. Kanskje serverer du dette med en god tomatsaus, en avgolemono (sitronsaus) eller en enkel hvitløksyoghurt som her. I tillegg ligger det oliven, småtomater og selleristang på tallerkenen, samt en liten gulrot som er bakt sammen med kjøttbollene.

  • 1 kilo karbonadedeig
  • 2 rødløk, finhakket eller revet
  • 2 fedd hvitløk, finhakket eller mortret
  • 0,5 dl hakket bladpersille
  • 1 ss tørket mynte
  • 1 ss tørket oregano
  • 2,5 dl brødsmuler/griljermel
  • 1 dl melk
  • 4 ss ouzo (kan sløyfes eller erstattes av rødvin)
  • 1 egg, lettpisket
  • ca 5 ss revet, smaksrik gulost (bruk f.eks parmesan eller cheddar om du ikke har gresk gulost)
  • salt og nymalt svart pepper

Bland alle ingrediensene godt, med hendene eller i en kjøkkenmaskin. Dekk til blandebollen og la deigen stå i kjøleskapet i minst én time.

Legg et bakepapir på et stekebrett. (Har du ikke bakepapir må du smøre brettet med smør eller olje.) Rull kjøttblandingen til baller på størrelsen av en valnøtt med skall, omtrent.

Bak i ca 30 minutter på 180 grader høyt i ovnen, snu kjøttbollene midtveis gjennom baketiden. Sjekk at de er gjennomstekte og la kjøttbollene avkjøles litt før servering.

*) Skal du fryse bollene, legger du dem utover på et brett e.l. slik at bollene fryses enkeltvis. Når de er fryste legger du dem i en tett boks eller pose.

Legg igjen en kommentar