Litt om ouzo

Druer, urter, bær og krydder skaper Hellas’ nasjonaldrikk, ouzo (ózå). Drueskall er basisen for alkoholen, og de blandes med anis, koriander, nellik, mint, fennikel, nøtter, kanel, limeblomst… Det finnes like mange oppskrifter som produsenter, men resultatet er det umiskjennelige lakrisbrennevinet.
Øya Lesvos/Mytilini er kjent som selve ouzo-øya i Hellas, og den selger ouzo til resten av landet i stort monn. Men prøv gjerne også den lokale ouzoen, den de lager der du er, som den på bildet, Karonis fra Nafplio.
Noen liker ouzoen bar, andre med is eller vann. Når det kommer vann i ouzoen blir den hvitaktig, fordi anisoljen ikke klarer å løse seg opp i vann. Her en en oppskrift på hvordan ouzo-kjennere mener den blir best:

 • Ouzoglass må være smale. Det er ikke meningen at du skal puste inn lukten mens du drikker.
 • Hvis du vil tynne ut ouzoen, bruk litt kaldt vann.
 • Drikk også gjerne et glass vann i tillegg til ouzoen.
 • Tøm glasset helt før du lager deg en ny drink.
 • Ha aldri is i ouzoen. Da formes krystaller, og drinken blir litt kornete. Det sies også at krystallene forårsaker hodepine og bakrus!
 • Du skal alltid spise litt til ouzoen, enten det bare er noen oliven eller et helt mezémåltid, gjerne med fisk. Å drikke ouzo uten mat til, kaller grekerne ξεροσφύρι, «tørr hammer», kanskje fordi ouzoen kan være litt av et hammerslag mot systemet hvis man får litt for mye av den…

5 responses to “Litt om ouzo

 1. Og jeg som synes en ouzo med is er så forfriskende i varmen! Nuvel, heretter blir det vel bare vann:)

 2. Har du prøvd brennende ouzo? Da må du ha en ouzo på over 40%, has i shotglass og tenes på ved servering. Ha sugerør klart og sett det raskt ned i den brennende shoten og sug til. Det smaker mye, mye bedre enn den kalde ouzoen.
  Slik har jeg fått den servert på Santorini.

  Hilsen
  http://smakebiten.com

 3. Jepp, viktig å ikke være nølende heller… Da smelter sugerøret… 🙂
  Har hatt mange av disse på Love Boat i Kamari på Santorini, og bartenderen drikker med for hver gang. Har mer enn en gang undret meg at han kan stå på bena utover kvelden, for disse shot’ene kommer han med gratis innimellom når man blir sittende lenge og er «stamgjest»…

  http://smakebiten.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s