Kolokithakia gemista avgolemono / Fylte squash i sitronsaus

Denne tradisjonelle greske retten er en av mine favoritter, saftig og syrlig og ganske lettlaget selv om det kanskje ikke ser sånn ut. Jeg pleier noen ganger å koke noen poteter ihop med squashen, sammen med en salat blir det et helt måltid. Men fylte squash er også en glimrende mezé.

  • 4  små squash eller 1 – 2 større squash
  • ½ rødløk, finhakket
  • 300 gram karbonadedeig
  • 4 ss ris
  • 2 ss persille eller dill
  • salt, pepper
  • 2 ss olivenolje
  • 2 – 3 kokefaste poteter (kan sløyfes)
  • 500 dl kraft, eller vann + 1/2 kjøttbuljongterning
  • ½ ts maizena
  • 1 egg
  • saften av 1/2 sitron

Skjær tuppene av squashen, del dem i to på tvers om de er store, og hul dem ut. I Hellas finnes et eget verktøy for dette, men det funker fint med en potetskreller og ev en tynn, lang kniv også.  (Squashkjøttet kan du bruke i pai eller omelett neste dag.)
Bland løk, karbonadedeig, ris, persille/dill og salt og pepper.  Stapp squashene helt fulle med kjøttblandingen.
Hell olje i en gryte og legg i squashen. Hvis du bruker poteter, skreller du dem, skjærer dem i store båter og legger dem mellom squashen. Det er best hvis alt blir liggende i ett lag.  Hell over kraft/buljong, legg på lokk, og la dette koke i tre kvarter til en time, alt etter tykkelsen på squashen.
Fisk ut squash og ev poteter og legg dem på et fat. Sil kraften og hell ca 2,5 dl tilbake i gryten. Har du mer kraft igjen kan du kaste den, har du ikke 2,5 dl tilsetter du litt vann.
Pisk maizenaen inn i kraften, og kok opp.
Pisk egget i en bolle til det skummer, pisk inn sitronsaften. Tilsett halvparten av kraften, litt etter litt, mens du pisker. Ha dette oppi resten av kraften, og varm forsiktig opp til det tykner, men pass på at det ikke koker. Smak om sausen trenger litt salt.
Spis squash, saus (og potetene) mens det er varmt, lunkent eller kaldt.
Til 2 som hovedrett
PS: Blir det fyll til overs, kan du rulle små kjøttboller av det og koke det sammen med squashen.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-if og trykk på knappen: Print

Advertisements

2 responses to “Kolokithakia gemista avgolemono / Fylte squash i sitronsaus

  1. Har aldri laget saus på denne måten, men det skal jeg jammen gjøre! Blir sikkert kjempegodt! Sjøl synes jeg det er lettere å grave ut squashen hvis de er kokt et par minutter først – da brekker de ikke så lett.

  2. Hei Tove, kjekt å se deg her!
    Å grave ut etter litt koking er sikkert et supert tips, takk skal du ha! Jeg pleier å kjøpe ganske små squash, og da pleier det ikke være noe problem å hule dem ut. Kan tenke meg det er verre med de store?
    Tipset med ha litt maizena i avgolemono’en så jeg på et gresk tv-kokkprogram, det gjør at sausen garantert tykner (og ikke sprekker) – men det kan jo sløyfes for de mer selvsikre 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s