Hvorfor har jeg ikke laget dette før? Det er jo bare så fantastisk godt! For årevis siden, på en eller annen gresk øy, og lenge før denne bloggen ble en realitet, spiste jeg yiaourtlou. Avlange kjøttboller i en bittelitt hot tomatsaus (soutzoukakia), med hvitløksyoghurt over og pitabrød under. Deilig! Men så glemte jeg hele yiaourtlouen, helt til vi var en gjeng som var på To Steki (= Stamplassen på norsk), en taverna som ligger på stranden i Tolo, og der hadde de yiaourtlou på menyen. Jeg insisterte på å bestille en, selvsagt i tillegg til masse andre mezedes. Da den var spist opp, bestilte vi en til. Hadde vi ikke vært mette, hadde vi bestilt enda en.
Og her får du oppskriften, lagt så tett opp til den de serverte på To Steki som mulig. Jeg brukte bare karbonadedeig i mine kjøttboller, men du kan erstatte halvparten av den med deig av lam eller svin om du vil.
- Tomatsaus:
- 2 ts olivenolje
- 1 løk, hakket
- 1 boks hakkede tomater
- 1 ss tomatpuré
- 1/2 ts chilipulver
- 1 dl hvitvin
- 1 dl finhakket persille
- salt, pepper, sukker
- Kjøttboller:
- 3 brødskiver, loff eller annet lyst brød, skjær vekk skorpen
- 400 gr karbonnadedeig
- 1/2 løk, finhakket
- 1 hvitløkfedd, most
- 1 ss røkt paprika
- 1/2 ts spisskummen
- 1/2 ts allehånde
- salt, pepper
- Hvitløksaus:
- 250 gr gresk yoghurt
- 2 fedd hvitløk, most
- 1 ts hvitvinseddik
- salt
- Til servering:
- pitabrød (bak selv eller kjøp ferdige brød. Polarbrød går også.)
- et dryss røkt paprika
- finhakket persille
Tomatsausen: Varm oljen i en ganske stor, vid gryte, og stek løken til den er myk, men ikke brun. Tilsett tomater, tomatpuré, chili og hvitvin, og kok sausen i 1 til 1,5 timer, gjerne uten lokk mot slutten så den tykner litt. Kjør sausen litt jevnere med en stavmikser eller i en blender. Tilsett persille og smak til med salt og pepper, samt sukker om sausen er syrlig. Siden yoghurtsausen er veldig syrlig, smaker tomatsausen best når den ikke er det.
Hadde dette til middag i går, helt utrolig godt.
Gleder meg allerede til neste gang 🙂
Lagde kleftiko etter din oppskrift nettopp. Det smakte også helt nydelig.
Det blir spennende å prøve flere av oppskriftene og drømme meg tilbake til Hellas.
Hei Tone, tusen takk for koselig melding 🙂 Etter at jeg «gjenoppdaget» yiaourtlou har det blitt endel runder med den her på kjøkkenet også…