Saltsa domatas yia ton chimona / Vinter-tomatsaus

Grekerne har alltid vært flinke til å bruke sesongens frukt og grønnsaker. Men når det ikke var sesong for tomater, måtte man ha noe på lur, for tomater er en viktig bestanddel i det greske kjøkkenet. Flinke husmødre laget da holdbare tomatsauser som de hermetiserte, eller en slags tomatpuré. Her er en slik tomatpurébasert saus. Den passer sammen med pasta, til kjøttboller, til kylling, på pizza… Sausen kan både spises kald og varm, men siden det er en vintersaus vil vi selvsagt ha den varm. På bildet er den oppvarmet og servert sammen med buccatini, soltørkede oliven og reven kefalotyri.
Granateplejus er en av sausens bestanddeler, granatepler modner nemlig om vinteren. Men får du ikke fatt på det, bruk eplejus.

  • 2 dl tomatpuré
  • 2,5 dl granateplejus (eller eplejus)
  • 2 hvitløkfedd, finhakket
  • 1 ss finhakket frisk oregano eller basilikum, eller 1 ts tørket oregano
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 2 ss olivenolje
  • salt, pepper, + sukker?

Bland alt. Hvis tomatpuréen og/eller juicen er veldig syrlige, må du kanskje tilsette litt sukker. Hell sausen på glass med tett lokk. Den holder seg lenge i kjøleskapet, men skal du bruke den samme dag bør den få stå minst en times tid for å utvikle smaken.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-9z og trykk på knappen: Print

1 responses to “Saltsa domatas yia ton chimona / Vinter-tomatsaus

  1. Du kan som nevnt bruke denne sausen på pizza. Har du pitabrød i fryseren, smør sausen på dem mens de fremdeles er fryste, og legg ev. på oliven, løk, salami… (hva du liker) og dryss masse ost over. Stekes _på rist_ v 220 grader i 10- 12 minutter. Se en annen oppskrift her: https://godgreskmat.wordpress.com/2011/11/25/gresk-pizza-pa-pitabrod/

Legg igjen en kommentar