Julen i Hellas

julebåt

Grekernes jul er ikke en overdådig gavefest slik som i Norge, men maten er viktig, akkurat som her. Særlig småkakene melomakarona, honningkaker og kourambiedes, mandelkaker skal bakes til jul, som varer fra julaften til 6. januar. Også stavropsomo, et brød fullt med tørket frukt, og christopsomo, et søtt, krydret brød som spises med fiken og nøtter til, skal stå på bordet.

Selve julemiddagen, som spises 25. desember, har tradisjonelt vært chirino me selino, svinekjøtt med selleri, og mange av mine greske venner sverger fremdeles til denne julemiddagen, mens andre har erstattet den med kalkun. Tilbehøret er alltid omfattende, som salater og grønnsaker, ost, poteter og brød.

JulGavene deles ut nyttårsaften. Og til nyttår skal det serveres vasilopita. En mynt pakkes inn i folie og bakes sammen med kaken, og den som får mynten i sitt kakestykke er nærmest garantert et spesielt lykkelig år. Mange henger også et granateple ved ytterdøra tidlig i desember, og knuser det ved nyttår. Hvis man etter knusingen går inn i huset med høyre fot først, skal dette også bringe lykke i det nye året.

Både julaften og nyttårsaften går greske barn «julebukk», de synger julesanger og forventer godteri eller helst mynter som takk. Hus og gater er pyntet med lys slik bildene fra Nafplio i denne bloggposten viser, og bygatene er ofte preget av smil og glede, ikke kav og stress som her i Norge. Skipet på hovedbildet er særlig vanlig julepynt på øyene, og har røtter tilbake til sjømennenes helgen St. Nikolaos, som igjen har gitt oss Santa Claus. Så grekerne kan faktisk ta æren for Santa også!

God jul til alle mine trofaste lesere og dere som er innom en gang i blant!

 

Reklame

2 responses to “Julen i Hellas

  1. God jul ønskes deg også! Og alt godt for det nye året.Er innom oppskriftene dine ukentlig. Finner mye inspirasjon og det blir mange gode måltider i løpet av året. Takk! Ser fram til nye oppdagelser neste år. Hilsen Jorunn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s