Chirino me selino / Svin med selleri

På den ene siden er dette ingen fotogen rett. På den andre siden er dette noe av det beste jeg kan tenke meg fra det greske kjøkken. Svin kokt med løk og purre i vin, sammen med selleri og masse dill. Himmelsk!
Jeg lært å lage dette av en gresk venninne, og hun bruker dobbelt så mye selleri som meg. Da blir sellerismaken etter mitt skjønn vel dominerende, men bruker du mengden under spiller sellerien og dillen fint i harmoni. I Hellas bruker jeg unge selleristilker med masse blader. Det er det ikke så enkelt å få fatt på i Norge, så du kan enten kjøpe selleristenger med mest mulig blader på, eller sellerirot som du skjærer i veldig tynne staver (julienne, for de innvidde).
Spis chirino me selino sammen med f.eks pommes frites og en enkel tomatsalat, eller med brød og feta.

  • 1 kg svinekjøtt (fra låret, uten ben)
  • 3 ss solsikkeolje
  • 2 løk
  • 1 purre eller en stor bunt vårløk
  • 3 dl hvitvin
  • 3 dl vann
  • 1 diger bunt dill
  • ca 300 gram selleriblader (for alternativ, se over)
  • 1 stort egg
  • saft av 1 liten sitron
  • salt, pepper

Skjær kjøttet i store biter og brun det i olje. Tilsett grovhakket løk og purre i gryta og stek litt til. Det skal ikke bli brunt. Ha oppi mer olje om det trengs. Hell oppi vin og vann i gryta. Kjøttet skal ikke dekkes av væsken, det skal gå halvveis oppå stykkene eller så. Ha på lokk og småkok i ca en time, rør av og til.
Skjær selleri og blader i ca 3-5 cm store biter. Småkok dem sammen med kjøttet i ca en halvtime til. Tilsett mer vann hvis det trengs underveis, væsken skal ha kokt inn til ca det halve når retten er ferdig.
Når sellerien er helt myk, tilsetter du avgolemono-sausen: Skill egget, pisk hviten til den skummer godt. Pisk eggeplommen oppi. Tilsett saft av en sitron mens du pisker videre. Øs minst halvparten av væsken fra kjøttgryten litt etter litt oppi bollen med egg og sitron, pisk godt hele tiden. Ha sausen tilbake i gryta, varm opp til kokepunktet, men pass på at det ikke koker. Smak til med salt og pepper.
Til 4

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-cA og trykk på knappen: Print

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s