Vasilopita / Nyttårskake

Vasilopita er fast nyttårsmat i Hellas. Den spises når klokken slår tolv nyttårsaften, og i de påfølgende dagene. Kaken er egentlig en saftig formkake med appelsin, og kan selvsagt spises hele året.

Vasilopita betyr ”kongekake”, av det greske ordet for konge, vasilias, men oppfattes nå som St. Vasilis’ kake. Det er St. Vasilis som kommer med jule- og nyttårsgaver til greske barn. Denne Vasilis var biskop på 300-tallet, og kjent for sin store omtanke for de fattige.
Og akkurat som vi legger mandel i julegrøten eller riskremen julaften, legger grekerne en mynt i sin Vasilopita nyttårsaften. Den heldige som får mynten kan glede seg til hell og lykke i det kommende året.

  • 4 egg, skilt
  • 125 gram smør
  • 2,5 dl sukker
  • 2,5 dl ferskpresset appelsinjuice (fra ca 2 store appelsiner)
  • 1 ts revet appelsinskall
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 ts. bakepulver
  • 1 klype salt
  • 7,5 dl hvetemel
  • 1 dl melis til pynt

Forvarm ovnen til 180 grader, og smør en stor randform eller springform.
Pisk eggehvitene stive. Rør smør og sukker hvitt, og pisk inn eggeplommene, en etter en. Tilsett appelsinjuice, appelsinskall, vanilje, bakepulver og salt. Vend forsiktig inn ca 1 / 3 av eggehvitene, fulgt av 1 / 3 av melblandingen. Gjenta to ganger til røren er jevn. Ha evt. en foliepakket mynt i røren, og hell alt i formen Stek i ca 40 minutter.
Stikk en bakepinne, grillspyd eller lignende i kaken, og sjekk at den ikke har deig på seg når den kommer ut. Avkjøl kaken, og dryss over rikelig med melis ved hjelp av en tesil.
Oppbevares innpakket i folie eller tett boks.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-6z og trykk på knappen: Print

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s