Melomakárona / Julekaker med honning

Jeg har ikke tilbrakt mer enn et par juler i Hellas, likevel er melomakárona den mest julete småkaken jeg kan tenke meg. Det kommer nok av krydderblandingen – kanel og nellik – og at de er skikkelig fete og smakfulle og myke, alt det som hører julen til.
For en nordmann kan det virke som det er mye olje i kakene, men norske julekaker inneholder jo hauger med smør, og olje er faktisk sunnere. Ikke at vi nødvendigvis skal bry oss om det når vi lager julekaker.
Som så mange andre greske kaker skal også disse dynkes i honningsirup til slutt, det er det som gjør dem myke og fulle av honningsmak.
(Og så bør jeg vel si at bildet er av noen melomakarona jeg har fått, jeg har ikke bakt årets porsjon ennå.)

  • ca 3,5 dl mild olivenolje eller solsikkeolje
  • 0,7 dl Metaxa eller cognac
  • 2 dl friskpresset appelsinsaft
  • finrevet skall av en appelsin
  • 2,5 dl sukker (farin eller råsukker)
  • ca 7,5 dl hvetemel
  • 2,5 dl semulegryn
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts natron
  • 1 ts kanel
  • 1 ts nellik
  • ¼ ts muskat

Rør sammen olje, cognac og appelsinsaft. Bland alle de tørre ingrediensene og rør dem godt sammen med væsken.  Deigen skal være oljete men ikke for løs, du skal klare å forme halvmåner eller ovale kaker med hendene. Reguler med olje/mel om deigen er for tørr/våt.
Legg kakene på smurt stekebrett eller på bakepapir, og stek dem ved 180 grader i 15-20 minutter, til de har fin brunfarge. Avkjøl kakene.

  • Sirup
  • 2,5 dl honning (gresk eller en annen flytende honning)
  • 3,5 dl vann
  • 3,5 dl sukker

Bland alt i en gryte, og kok til det skummer. Ta gryten av varmen, og ha noen av kakene oppi laken om gangen, la dem suge til seg laken i ca ½ – 1 minutt hver. Eller: Legg kakene i en langpanne og hell over laken, og la dem ligge til de er gjennomfuktet.  Det er viktig at kakene er kalde og laken varm (eller evt. motsatt), ellers blir kaker og lake en grøt.
Dryss evt de ferdige kakene med

  • finhakkede valnøtter eller mandler.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-oo og trykk på knappen: Print

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s