Domates gemistes me maratho / Fennikelfylte tomater

Vi har eplet og arvesynden. Grekerne har fennikel og og stakkars Prometheus. Fennikel er kanskje ikke en grønnsak vi forbinder med Hellas, men fennikelen har lang historie i landet. Mytologien forteller nemlig at Prometheus brukte en fennikelstilk for å stjele ilden fra gudene og gi den til menneskene. Det var jo overmåtelig snilt av Prometheus, men Zevs straffet ham ved å binde ham fast og sende en ørn som åt leveren hans – hver eneste dag.

Denne lange innledningen skal så føre oss til det grekerne kaller gemista. Ordet betyr fylt, og det som er fylt er tomater eller andre grønnsaker, som bakes i ovnen og serveres som hovedrett, særlig sommerstid. Tidligere har jeg lagt ut en oppskrift på gemista med kjøttfyll, men vegetarfyll, dvs ris og grønnsaker, er mer vanlig. Og en av disse grønnsakene kan altså være fennikel.  Dette er også en glimrende lunsjrett, om du vil med et stykke feta, eller (hvis vi skal være ugreske) tilbehør til kylling eller blekksprut, for eksempel.

  • 6 tomater (samt ev. en paprika)
  • bittelitt sukker
  • 5 ss olivenolje
  • 1 liten, finhakket rødløk
  • 1 liten fennikel, finhakket
  • 1 fedd hvitløk, most/presset
  • 6 toppede ss risottoris (evt grøtris)
  • 3 ss pinjekjerner
  • ca 3 ss finhakket frisk dill
  • ca 1 ss finhakket frisk mynte
  • salt og pepper
  • litt vann til pannen
  • evt 1 ts tomatpuré
  • eventuelt 1-2 poteter, skrelt og kuttet i båter

Skjær ”hatten” av tomatene, legg dem til side.Fjern innmaten i tomatene, du skal bruke vel halvparten tomatkjøttet og -væsken, resten kan du kaste. Dryss noen sukkerkorn inni hver tomat.
Varm halvparten av oljen i en stekepanne, og stek løken lett, den skal bli blank og myk, ikke brun. Tilsett fennikel og hvitløk det siste minuttet.
Ta pannen av varmen og tilsett tomatkjøtt/-saft, ris, pinjekjerner, dill, mynte, salt og pepper. Bland godt.
Fyll tomatene med risblandingen. Har du endel risfyll til overs, kan du jo fylle det i en paprika for variasjonens skyld.
Hell litt vann, resten av oljen samt et saltdryss (og pisk inn tomatpuré om du bruker det) i et ildfast fat med høye kanter. Vannet skal stå ca 1 cm opp i kanten på fatet. Legg i tomatene og sett på ”hattene”. Om du vil kan du legge potetbåter mellom tomatene.
Bak v 180 grader i 1 og 1/2 time, nede i ovnen, til tomatene begynner få brunsvarte flekker.
Serveres romtempererte, da smaker de aller best.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-v9 og trykk på knappen: Print

Advertisements

2 responses to “Domates gemistes me maratho / Fennikelfylte tomater

  1. Jeg kan bare ikke få fullrost denne matbloggen 🙂 Gleder meg like mye hver gang til det dukker opp nye oppskrifter..Måtte den vare evig :-))) At det også ligger gresk historie bundet inn i oppskriftene er noe jeg og min mann setter stor pris på da vi elsker Hellas 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s