Patatosalata me kapari / Potetsalat med kapers

I dag har jeg lyst på kapers! Kapersplanten vokser vilt i middelhavslandene, og den har vakre blomster, se bildet nedenfor. Grekerne sylter og spiser bladene til kapersplanten også, man kan spise fruktene, men her skal vi konsentrere oss om knoppene, som er uproblematiske å få tak i på glass i Norge.
Noen steder er det vanlig å bruke kapers på gresk salat, her er en gresk oppskrift på potetsalat med kapers. Den passer glimrende til grillmat, eller som her, med et stykke norsk røkelaks og et smilende egg. Og datoen tatt i betraktning: Salaten gjør seg godt på 17. mai-koldtbordet også.
Grekerne har spist kapers siden antikken, først som en medisinplante. Kapersknoppene blir lagt i salt, eddik eller soltørket. De soltørkede blir harde som småstein, og legges i vann over natten før de kokes i stuinger o.l.
Det dyrkes ikke kapers i Hellas, med andre ord er den greske kapersen viltvoksende, og tro meg, det gjør underverker for smaken.

  • 4 poteter
  • 1 liten, finhakket rødløk
  • en neve finhakket dill eller bladpersille (eller 50/50)
  • 2 toppede ss kapers fra lake, skylt i vann
  • 1/2 dl extra virgin olivenolje
  • saften av ½ sitron (ca 2 ss)
  • salt, pepper

Kok potetene møre.
Imens gjør du klar resten: Ha løk, dill/persille og kapers i en bolle. Rist sammen olivenolje, sitronsaft, salt og pepper i et glass med tett lokk.
Når potetene er ferdigkokt og kalde nok til at du kan holde dem, skrell dem og skjær dem i biter. Ha dem over i bollen, og hell over dressingen. Bland godt, og la salaten stå og trekke på kjøkkenbenken i en halvtimes tid.
Til 2

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-vK og trykk på knappen: Print

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s