Gyropita

Giropita

Før hamburgeren og pizzaen inntok Hellas, var gyropita det du spiste når du ville ha fast-food. Kjøtt, vanligvis lam, kylling eller svin, blir festet i lag på lag på et loddrett spyd som snurrer rundt, varmet opp nedenfra, og så skaver man av kjøtt etter som det blir klart og legger det i et pitabrød sammen med andre godsaker. Akkurat som når man lager kebab. Så kom også gyrosen til Hellas via Tyrkia ca år 1900.
Gyropita lages fremdeles over alt i Hellas, og det er den beste fast-food’en jeg vet om. Selvsagt kan du lage det hjemme også, selv om det tar litt mer tid da. Men har du rester etter en kjøttmiddag og finner pitabrød på butikken, er dette  nesten hjemmelaget fast-food. Sunt kan det faktisk være, om du velger å fylle pitaen med kylling, tzatziki og masse tomat og løk.
Det er ikke så lett å komme med mengdeanvisninger, for noen spiser én gyros, andre to eller tre (slukhalsene), noen liker mye kjøtt i sin, andre mer grønnsaker. Det enkleste er å legge kjøtt, tomat,  løk, tzatziki og evt majones i skåler, akkurat som når man spiser tacos, så kan hver og en fylle som de vil.  Og apropos det, du kan fylle gyropitaen med flere (eller færre) ting også. Mange steder i Hellas er det vanlig å putte noen strimler frityrstekte poteter oppi, og noen liker gyros’en med ketchup og sennep. Jeg liker noen strimler grønn paparika i min gyros. Det er bare å bruke fantasien.

 • Pitabrød, bruk denne oppskriften eller gi ferdigkjøpte en lunk i ovnen
 • Tzatziki og/eller majones
 • Kylling, lam- eller svinekjøtt , rester om du har. Eller: strimle ferskt kjøtt og stek det i olje i stekepanne, sammen med salt og pepper – og gjerne allehånde, paprikapulver og oregano
 • Tomat, i skiver
 • Rødløk, i smale båter
 • Ev. frityrstekte poteter, strimlet paprika, sennep, ketchup

Form pitabrødet til et vidt kremmerhus inni en serviett eller et lite stykke matpapir i den ene hånden, og fyll det etter hjertens lyst. Eller spis det som en ”merida” ved å legge pitaen på en tallerken, fyll oppå med godsaker, og spis med kniv og gaffel.

PS: Har du ikke spist gyropita i Hellas, gjør det neste gang! De koster bare et par euro, er (så godt som alltid) deilige, og fyller godt i magen. Gyropita uttales jiråpita med trykk på å’en, så nå har du ingen unnskyldning for å ikke kjøpe en.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-in og trykk på knappen: Print

Reklame

5 responses to “Gyropita

 1. Mmmmmm gyropita – vi har et sted i Pireus der vi alltid spiser gyros de gangene vi tar ferga eller hurtigbåten utover til Poros:) Nesten litt synd at vi skal leie bil og kjøre i år!

 2. Men tenk alle gyros-plassene dere kan teste ut da!

 3. Gyropita er min favoritt også! Tidligere laget jeg det mye da jeg bodde i Norge, men har nå «glemt» det siden jeg bor i Italia. Pastaen har tatt overhånd…. Tror jammen jeg skal lage meg en sånn snart. Får tak i ekte gresk yoghurt så tzatzikien skulle ikke være noe problem. Gleder meg allerede…..!!

 4. Jeg pleier å kjøpe ferdige pitbrød (når jeg er i Hellas), og kyllingbryst som jeg skjærer opp og steker på noen minutter – jeg synes det så flott at så god mat kan lages så raskt. Andre kjappe middager lager jeg ofte med pasta…

 5. a loved one- always and forever!!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s