Sommerserie: Jeg anmelder gresk vin fra polet uten å ha greie på det, del 5

Denne gang: Lyrarakis Vilana, kr 165,-

Siste testvin, og her var jeg tilbake i Nafplio, gitt! For denne vinen smakte som husets vin på en av tavernaene vi pleier besøke i Nafplio. Jag kan bare ikke huske hvilken taverna! Jeg har vridd siste dråpe ut av hjernen, og kommet fram til at det er en av de som ligger i bydelen Pronia, men jeg kommer ikke videre.

For deg betyr det neppe noe, med mindre du skal til Nafplio snart. Jeg vet at vi liker den husvinen godt, men det er faktisk mange gode matviner i Hellas, iallfall om du velger den hvite. Og de kommer på store dunker og koster ofte 5 euro eller mindre for en «kilo», altså én liter.

Lyrarakis Vilana er tørr og frisk og ganske lett, den har en pirrende syrlig ettersmak som henger lenge på den delen av tungen som vender mot jekslene, og var ikke det spesifikt så vet ikke jeg. Den dufter lett mineralsk, og smaker grønne epler som såvidt er modne, kanskje ikke helt modne heller. Jeg, som elsker knusktørre viner er godt fornøyd. Du må like knusktørre viner for å like denne, gjør du det er det et veldig hyggelig bekjentskap.

Vinen er fra fjellene på Kreta, og navnet på vinen er også en drue som stort sett bare dyrkes der. Neste gang jeg er på den tavernaen med den gode husvinen skal jeg spørre om den er en vilana, tenk så stas for meg om jeg har rett (og så flaut om jeg tar feil)!

Jeg har så absolutt ikke fagkunnskap om vin. Likevel, i over femten år har jeg ivrig besøkt min lokale vinbutikk i Nafplio, fått tips og råd og info fra dyktige ansatte. Så jeg har nok smakt, vurdert og drukket mer gresk vin enn de fleste vinanmelderne i Norge. Jeg har ikke de riktige ordene, kan ikke lingoen og påstår på ingen måte at jeg er noen ekspert. Men jeg vet hva jeg liker, og hvorfor jeg liker det. I sommer skal jeg smake meg gjennom de rimeligste, greske hvit- og rosévinene på polet. Direkte rimelige er de ikke, da, her ligger vi som regel på tohundrelappen, minst. Jeg er så glad for at polet tar inn ganske mye gresk vin nå, og at greske viner stadig vinner priser og får anerkjennelse som fortjent.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s