Dakos kalles også koukouvaya i Hellas, og første delen av ordet (koukou) røper hva det betyr. Tog du ’an, som vi sier i Stavanger? Nei? Koukouvaya betyr ugle, den sier altså ko-ko i Hellas også. Praktisk for uglene det, tenker jeg, å kunne kommunisere så enkelt over landegrensene.
Dakos er en rett fra Kreta, som vanligvis lages med store byggkavringer. Men du kan bruke hva slags kavringer du vil, bare de er grove. Her har jeg brukt såkalte fullkornskorper, for det var alt jeg hadde. Det går bra det også. Kavringene serveres som en mezé, som forrett eller som en lett lunsj.
- grove kavringer
- olivenolje, extra virgin
- modne tomater, hakket
- fetaost (gresk, selvsagt), smuldret
- frisk eller tørket oregano eller mynte
- nykvernet pepper
- sorte oliven
Hold kavringene et øyeblikk under rennende vann. De skal ikke bli gjennomfuktet, bare litt mykere på overflaten.
Legg kavringene på et fat, og drypp over litt olivenolje. Legg hakket tomat på hver kavring, deretter fetaost. Drypp over litt olivenolje til, pepre, og dryss over litt av urten. Legg oliven på toppen.
Du kan også lage en dakossalat. Da bryter du kavringen i biter, fukter dem raskt og blander alle ingrediensene i listen over sammen til en salat.
For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-xI og trykk på knappen: