Tyri saganaki / Pannestekt ost

SaganakiTyriSaganakiost er en velkjent rett på greske tavernaer. Mange tror visst at dette er en spesiell type ost, men det er det ikke. Saganaki er bare navnet på pannen osten stekes i, og en hvilken som helst ost kan brukes, forutsatt at den er forholdsvis hard og har godt med smak. I Hellas brukes ofte graviera, kasseri eller kefalotyri, men det finnes over 300 ostesorter i Hellas, så listen kan gjøres betydelig lengre. Grekerne er faktisk de største ostespiserne i verden, med over 25 kilo ost per person årlig.

Uansett, det er ikke så lett å få tak i greske oster i Norge. Men saganaki-ost kan også være gruyere, provolone, cheddar, manchego eller emmentaler, bare for å nevne noen. Ja, norsk Jarlsberg og sveitserost går også bra, men bruk helst de vellagrede variantene.
Tyri saganaki er en nesten nødvendig bestanddel av et mezébord, eller vi kan servere den som forrett sammen med brød, oliven og noen bakte cherrytomater, for eksempel.

  • ost (se over)
  • hvetemel
  • olivenolje
  • sitronbåter

Skjær osten i ca 1 – 1,5 cm tykke skiver. Fukt skivene i vann. Strø mel på en tallerken, og press osteskivene ned i melet. Hell olje i stekepannen slik at den står ca 5 mm opp på kantene, varm den opp. Når oljen bruser rundt skaftet på en treskje eller lignende, legger du osten oppi, og steker den ca et minutt på hver side. Server umiddelbart, og skvis over sitron før du spiser.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-8o og trykk på knappen: Print

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s