Zymarika me kotopoulo, mustarda ke yiaourti / Pasta med kylling, sennep og yoghurt

Visste du at pasta er et gresk ord? Det gammelgreske πάστα (pasta) betød opprinnelig byggrøt, ordet var en variant av πάσσω (passo), å strø (med salt). Den første referansen til eksistensen av pasta som ligner på det vi i dag mener med ordet, dateres tilbake til rundt 1000 f.v.t. i antikkens Hellas, der ordet «laganon» beskrev en bred, flat deig laget av vann og mel, som ble skåret i strimler. For å gjøre forvirringen komplett, i våre dager er lagana et brød som lages i forbindelsen med fasten, og zymarika er ordet dagens grekere bruker om pasta. Sier de pasta mener de kake. Ordet pasta for italienerne betød opprinnelig deig.

Det sies at araberne fermenterte makaroni, og den oppskriften ble tatt med til Hellas av grekerne, deretter reiste grekerne til Sicilia og Napoli og slik brakte den til italienerne. Den første spesifikke skriftlige referansen til pasta tilberedt ved koking finnes i Jerusalem og er datert til 500-tallet i.v.t. På midten av 1400-tallet ble den første ferdige pastaoppskriften funnet, nemlig i boken til den italienske kokken Martino da Como.

Historien til moderne gresk pasta begynner i første halvdel av 1800-tallet i Nafplio, da Hellas’ første pastafabrikk, Φάμπρικα Μακαρονιών (Fabrika Makaronion), som nafpliotene vanligvis kalte den, åpnet i 1824. Inntil da var den eneste pastaen som grekerne kjente den de lagde hjemme, det vil si tradisjonelle nudler og den grovere pastatypen trachanas. Andre små pastaindustrier ble snart etablert andre steder i landet, hovedsakelig av melmølleeiere. 

I dag har grekerne et av verdens største pastainntak. Hver greker spiser over 12 kg i året, bare slått av Italia (23,5 kg), Tunisia (17 kg) og Venezuela (15 kg). Derfor får du i dag en oppskrift med pasta, hvor den har følge av kylling, sennep, youghurt og sitronskall – meget gresk med andre ord.

Lurer du på tilstanden i Norge? Vi eter bare 2,7 kg hver i året, vi. Men det stemmer ikke på meg, jeg trekker den statistikken opp ganske betydelig – jeg er nok mer som en greker i pastakonsum. (Tall fra Union of the Organizations of Manufacturers of Pasta Products in the E.U.)

  • 200 gram pasta
  • 2 kyllingfileter, i biter
  • 1 ss olivenolje
  • 3 vårløk, finsnittet
  • 1 hvitløkfedd, most eller mortret
  • 0,75 dl tørr hvitvin
  • 0,5 dl kokevann fra pastaen
  • 2 ss mild sennep
  • finrevet skall av 1 sitron (kun det gule)
  • 100 gram gresk yoghurt
  • salt, pepper

Kok pasta etter anvisning på pakken. Varm opp olivenolje og stek kyllingen til bitene får litt farge, mens du salter og peprer dem lett. Ta dem ut og legg dem til side. Tilsett vårløk og hvitløk i pannen, hell i vinen og kok den inn mens du skraper opp ev. stekeskorpe fra pannen. Hell i pastakokevannet og kyllingen og la det hele koke i fem minutter.

Ha sennep og sitronskall i pannen og bland godt. Ta pannen av varmen og rør inn yoghurt, yoghurten må ikke koke, da skiller den seg. Smak til med salt og pepper. Bland med avrent pasta og spis gjerne dette med en salat og/eller brød.

Til 2.

Legg igjen en kommentar