
Jeg er så glad i kombinasjonen ost pluss en «marmelade»: osten smaker salt og umami, marmeladen søtt og litt bittert og syrlig, det er en smakseksplosjon i munnen, en symfoni (intet mindre) av alle hovedsmakene tungen kan skjelne mellom.
Denne marmeladen (har ikke noe bedre ord), oppfyller alle kravene, og smaker deilig sammen med en god, gul ost. Nesten umulig å få tak i passende greske oster i Norge, som graviera, kefalotyri, kefalograviera, kasseri og så videre. Men fortvil ikke, spis den med gruyere, parmesan, pecorino, camembert, taleggio…. og, om du vil, kjeks eller en brødbit.
Du kan bruke både grønne og svarte oliven i marmeladen, eller en blanding. Her har jeg brukt Gaeas svarte kalamataoliven (de er selvsagt greske) som du får kjøpt i Norge, de har dem iallfall på Meny. Det er sjelden lurt å kjøpe steinfrie oliven, for smaken taper seg, men de svarte, steinfrie Gaea-olivenene er nydelige, og kjøper du dem slipper du jo maset med å fjerne steinene før koking. (Og jeg har sagt det før, men dette er viktig!!! ALDRI kjøp svarte, spanske oliven, for svarte oliven dyrkes ikke i Spania. Svarte, spanske oliven er grønne oliven som er farget svarte, og koker du dem blir det ekkelt. Vel, jeg synes de er ekle uansett.)
Marmeladen holder seg i en evighet om du fyller den helt til toppen av små, steriliserte glass med tett lokk. (For sterilisering av glass, se slutten på
denne bloggposten.)
- 7,5 dl oliven, uten stein (se over!)
- 1 sitron (økologisk eller skrubbet godt under rennende, varmt vann)
- 3,5 dl sukker
- 3,5 dl vann (samt vann til å koke oliven i)
- 1 eple, uten kjernehus og kuttet i småbiter
- 0,85 dl flytende honning
Skyll olivenene, og kok dem tre ganger på denne måten: Hell kaldt vann over olivenene i en gryte. Kok opp og la det koke i to minutter, sil vekk vannet.
Del den uskrelte sitronen i fire og legg bitene i en annen gryte. Hell over sukker og 3,5 dl vann. Kok dette uten lokk i ca 7 minutter. Press det gjennom en sil slik at du får med mest mulig sitronsaft. Hell sitronsirupen tilbake i gryten, og tilsett oliven, eple og honning. Kok på medium varme, uten lokk, i ca 15 minutter, til det begynner å tykne.
Ha blandingen i en blender og kjør det så jevnt du vil ha det. Fyll på sterile små glass, og sett dem i kjøleskapet.
For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-Yw og trykk på knappen: 