Mantarini glyko koutaliou / Søtsyltede, hele mandariner

Skjesøtt har jeg skrevet om før, men disse bittersøte mandarinene er i en klasse for seg. I sesongen – nå om vinteren – flommer Hellas over av sitrusfrukter, og dette er en glimrende måte å variere bruken av dem på. Vær bare obs på at mye av det vi kaller mandarin i Norge er clementiner, og de funker ikke til dette fordi de har for mye av den bitre, hvite ”linningen” på innsiden av skallet. Mandariner er små og har tynt skall.
Grekerne spiser dette uten annet tilbehør enn kaffe og litt kaldt vann. Selv synes jeg disse mandarinene er perfekte sammen med sjokoladekake (den mørke, franske varianten), iskrem, marengs, yoghurt og ikke minst sammen med noen gode oster. (Åh hjelpe meg så perfekte de er sammen med oster!) Og hvorfor ikke servere disse mandarinene sammen med julens riskrem? Kjempegodt!

Litt avhengig av hva du skal bruke mandarinene til kan du tilsette en kanelstang om du vil det, det er godt om du skal bruke dem sammen med søtsaker, ikke fullt så godt om du skal spise dem sammen med ost.

  • 1 kg små mandariner, helst økologiske
  • 1 kg sukker (farin eller ca 2/3 farin og 1/3 råsukker)
  • 6 dl vann
  • ev en kanelstang
  • samt vann til koking

Kok mandarinene i vann to ganger, ca 5 minutter hver gang. Avkjøl dem litt, slik at du kan holde dem i hånden. Skjær noen små snitt i selve skallet med en kniv. Kok dem en siste gang i vann i ca 5 minutter.
Ha 6 dl vann samt sukkeret i en gryte, og kok denne sirupen i 5 minutter. Tilsett mandarinene og kanelstang om du bruker det. Kok i et kvarter. Fjern kanelstangen. Sett kjølig og la mandarinene ligge i sirupen til neste dag.
Neste dag: Kok mandarinene i sirupen uten lokk til sirupen tykner, ca  15 min.
Hell mandarinenr + sirup på varme, steriliserte glass. Ha på lokk og sett glassene mørkt og kjølig til de skal brukes.
Du kan sterilisere glass ved å koke dem i en diger gryte stappfull med vann eller sette dem i ovn på 140 grader i ca 15 minutt. Selv er jeg så lat at jeg kjører dem i oppvaskmaskin på høyeste varme, og det har da gått bra til nå…

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-oY og trykk på knappen: Print

Reklame

4 responses to “Mantarini glyko koutaliou / Søtsyltede, hele mandariner

  1. mens i Hellas jeg likte aldri skjesøtt! … rart jeg savner det nå…

  2. takk for tipset… skal prøves : )

  3. Tilbaketråkk: Highlights fra julematutfordringen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s