Moschari kokkinisto me makaronia / Oksegryte med pasta

Endelig er det høst, for da kan vi spise litt tyngre retter. Og i dag får du oppskrift på noe av det beste jeg vet innen den kategorien. Har jeg sagt det om annen mat før? Ja, men det er så utrolig mye som er godt. En greker som står meg meget nær uttalte forøvrig i går etter maten at dette var den beste kokkinistoen han hadde smakt. Ble litt stolt da, så klart.
Det er forresten akkurat sånn som dette uhøytidelig gjestemat skal være, for kjøttstuingen kan gjøres ferdig (- dill) dagen før, retten blir faktisk bare enda bedre av å stå og utvikle smaker en dag. Pasta, en grønn salat, et ferskt landbrød og god rødvin er alt som trengs i tillegg.
Du finner også oppskrift på en litt annen variant av kokkinisto her.

  • 0,75 dl olje
  • 1 kg benfritt oksekjøtt (høyrygg, bog), i store biter
  • 1 løk, hakket
  • 2 dl moste tomater fra boks
  • 2 dl rødvin
  • 3 dl vann + 1 kjøttbuljongterning (ev kjøttkraft)
  • 1 laurbærblad
  • 1/2 kanelstang
  • 1 ts oregano
  • ½ ts allehånde
  • ½ ts spisskummen
  • litt reven muskat
  • pepper, kanskje litt salt
  • 2-3 ss frisk dill, finhakket
  • rørspaghetti eller annen pasta, til 4
  • ca 100 gr mizithra, parmesan eller peccorino, reven

Varm opp oljen i en gryte og brun kjøttet. Ha oppi løk, fres den med kjøttet et par minutter. Tilsett resten av ingrediensene unntatt pasta, ost og dill.
Småkok under lokk til kjøttet er skikkelig mørt, gjerne i tre timer, kjøttet skal omtrent falle fra hverandre. Sausen skal være tykk og rikelig, kok uten lokk mot slutten av koketiden om det trengs. Smak til om sausen trenger salt og er nok krydret. Bland inn dill.
Server med nykokt pasta og reven ost, gjerne sammen med brød og rødvin.
Til 4

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-mm og trykk på knappen: Print

Reklame

10 responses to “Moschari kokkinisto me makaronia / Oksegryte med pasta

  1. Audny Hegstad Diamantis

    Hei! Jeg har lagt ut lenke til bloggen din på Den norske forening i Athens gruppeside på Facebook, og på twitter. Du er naturligvis velkommen til å bli med i Den norske forening i Athen, som nå dekker hele Hellas + Hellas-venner i Norge.
    Audny

  2. Hei Audny, jeg kjenner foreningen via Facebook, tusen takk for at du la ut linker!

  3. Hei. Idag står denne retten på menyen, etter å ha kikket i fryser og kjøleskap igår kveld.. Fint med retter med få ingredienser. Trengte ikke å kjøre til butikken! Den står allerede i ovnen og koser seg. Lav temp i mange timer. Håper dette funker greit.Har ikke laget den før ,så jeg er litt spent. Serverer den med fullkorns spagetti og grove små brød. Liker best grove brødvarianter… Du skal få vite hvordan den ble …og smakte.
    Jorunn

    • Langtidsstekting funker kjempebra med denne og lignende greske retter. Jeg har nettopp fått meg slow cooker, og lagde kokkinisto i den – 8 timer på «low». Det ble helt himmelsk, regner med du får samme resultat i stekeovnen. Lykke til!

      • Hei igjen . Denne gryta ble helt nydelig! Fem timer på lav temp i ovnen.To siste uten lokk. Kjøttet så mørt og sausen helt fantastisk. Jeg måtte ta litt mer krydder. Trengte ikke salt ,bare kjøttbuljong. Parmesan på toppen , den er jo salt også. Herlig. Takk for fin oppskrift!
        Jorunn.

      • Blir alltid så glad når jeg får vite at oppskriftene faktisk resulterer i god mat. Takk til deg også, for herlig tilbakemelding!

  4. Hei! Jeg pleier å kjøre bokstomaten i blenderen, men blir det helt feil her? Det ser nydelig ut, tusen takk!

  5. Takk! Har en ung datter som er vegetarianer, og det smitter naturlig nok.. men jeg føler et stort behov for noen genuine litt kraftige kjøttretter i vinterhalvåret. Din kokkinisto ser helt perfekt ut! Det er utrolig trist å ikke kunne servere denne livgivende retten til henne. Tror virkelig kroppen hennes kunne trengt det. Må virkelig undersøke nøttestek osv, for lignende komfort mat. ❤

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s