Om å spise i Hellas – en bloggpost for turister

Det hender jeg får spørsmål fra folk som skal på ferie til Hellas om hva de skal spise der. Mezedes, sier jeg alltid da. Jeg har skrevet om det før, men det må nok gjentas her:

En porsjonspai med godt fyll

I Hellas er det ikke vanlig å bestille mat på samme vis som vi gjør på en norsk restaurant: Forrett, hovedrett, dessert. Jo, du kan selvsagt det i Hellas og, men med mindre du spiser på en veldig turisttilpasset taverna – og det bør du ikke – eller en dyr, internasjonal restaurant – er rettene på menyen egentlig ikke lagt opp til en slik spisemåte. For eksempel vil hovedretten meget sjelden komme sammen med grønnsaker, med mindre du regner frityrstekt potet som en grønnsak (det gjør ikke jeg).  Tomatsalaten du bestiller til forrett kan rett og slett bare bestå av oppskårne tomater, og desserter spiser grekerne helst på steder som bare serverer søtt, hvis de da ikke takker ja til den oppskårne frukten tavernaeieren ofte tilbyr gratis etter måltidet.

Ringer av kalamaris

Spisesteder i Hellas kan betegnes på mange vis: Taverna, Estiatorio (restautant), Mezedopolio (mezedes-sted), Psitopolio (grill-sted), Psarotaverna (fisketaverna) etc, men her skal jeg for enkelhets skyld kalle dem tavernaer, for menyene er uansett ofte bygget opp på noenlunde samme måte.
Ja, de er delt inn i forrett og hovedrett, men også ofte i mezedes, oster, salater…

Tyrokafteri, en skarp osterøre

Og det er nå moroa begynner.  For det er nå du og de andre rundt bordet skal plukke ut matrettene. Plukk i fellesskap og etter smak og behag fra hele menyen. Kanskje en gresk salat, en stekt ost, horta, tomat- og fetabakte reker, fritystekte poteter, squashkaker, splittertepuré, et fat grillede sardiner slik du ser på hovedbildet… En porsjon av hver, som settes midt på bordet og alle kan spise av. Brød og vann kommer på bordet uansett, kanskje vil dere ha litt gresk vin eller ouzo, og så er det bare å sitte og smake og spise og prate i timevis. Blir dere ikke mette, er det bare å bestille mer. Rettene blir servert etter hvert som de er ferdige, og de har ofte ikke eget serveringsbestikk, man forsyner seg med den gaffelen man spiser med. Nei, det er ikke uhygienisk.

Og prøv gjerne også tavernaer uten menyer i det hele tatt. De er som regel de aller beste, for da har kokken de sprengfriskeste råvarene og lager det hun har mest lyst å lage den dagen. Jeg har absolutt aldri blitt skuffet på en slik taverna!

Russisk salat

Er man alene eller er to småspiste er det ikke så lett å spise mezedes, for man orker kanskje bare to eller tre retter. Da skal du be om en pikilía. Det er et fat med en liten smakebit av mange ulike mezedesretter. De mest avanserte vil tilby pikilía med fisk, med ost, med kjøtt, slik at du kan velge hovedtemaet selv, og en del tavernaer har det ikke på menyen i det hele tatt. Men du kan likevel be om det, det kan godt hende de lager det likevel. Skal du være helt sikker, spør du om de har eller kan lage pikilía før du setter deg ned, og om de sier nei bare gå til neste taverna.

Stekt fetaost med sesam

Det hender jeg også får spørsmål om hva man tipser på tavernaen. Jeg kan ikke gi noe entydig svar, men skal prøve. Grekerne runder ofte opp til nærmeste euro, iallfall nå som tidene er trange. Siden de fleste nordmenn er krøsuser sammenlignet med de fleste grekere, har vi råd til mer. Og det forventes at turister tipser mer enn grekerne, rett og slett fordi turister i Hellas alltid tipser mer enn grekerne (jada, jeg generaliserer). Hvis jeg er på et turiststed som turist, regner jeg ca ti prosent av totalbeløpet, opprundet til nærmeste euro. Mao, samme som vi gjør på en norsk restaurant, men fordi det er så mye billigere å spise (og ikke minst drikke) på en gresk taverna, utgjør ikke den ti prosenten så mye der. Har du fått elendig service eller elendig mat (gud forby!), trenger du ikke tipse noe.  Og apropos god mat: nordmenn reagerer rett som det er på at den greske maten er lunken eller kald. Det er slik det skal være, grekerne spiser ikke glovarm mat, og særlig i varmen er det en uting. Og maten smaker faktisk mer når den er avkjølt.

Kali orexi! (God apetitt)

7 responses to “Om å spise i Hellas – en bloggpost for turister

 1. Jeg synes absolutt at dette er en av de aller beste måtene å spise på – masse deilige småretter som man deler! Gleder meg til jeg skal til Hellas i slutten av August:)

 2. Flott blogg!! Vet du om det er mulig å få glutenfri mat i Hellas? Flere retter er uten mel, men er grekerne kjent med at redskaper, panner etc må være rene for at de ikke skal inneholde gluten?

 3. Mary Edvardsen

  Hei! Jeg har nettopp vært i Rodos By, fikk da smake » aubergine i ovn «.
  Det var aubergine, tomater, løk, litt paprika, fetaost mm. Lurte på om du hadde en oppskrift på den retten? Noe av det beste jeg har smakt!!’
  På forhånd takk 🙂
  Mvh. Mary Edvardsen

 4. Mary Edvardsen

  Tusen takk 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s