Tiropitakia / Små ostepaier

Filodeig kan fylles med nesten hva som helst og bli deilige paier. Her har jeg laget ostepaier, som blir enda bedre om de også får litt skinke eller spinat som fyll i tillegg til osten.
Paiene kan fryses før baking, og fra fryst tilstand skal de bare børstes med litt smeltet smør og stekes litt lengre enn angitt nedenfor. Enkelt og lurt å ha som back-up i frysen.

  • 200 gr. fetaost
  • 100 gr revet Kefalotiri eller Graviera-ost (eller Gruyere eller en annen gulost)
  • 2 ss hakket persille eller dill
  • 2 egg
  • pepper
  • 1 dl smeltet smør eller mer
  • 250 gr. filodeig
  • Valgfritt: 100 gram kokt skinke, i små terninger, eller
  • 100 gram kokt, kald spinat
Smuldre eller rør fetaosten med en gaffel. Tilsett revet gulost, urter, egg og pepper. Fold inn skinke eller spinat hvis du bruker det.Skjær filodeigen i strimler, i ca 7 cm bredde (i dette tilfellet er størrelse ikke viktig). Legg strimlene oppå hverandre, for å forhindre at de tørker. En fuktig kjøkkenhåndkle på toppen vil også hjelpe.

Smør en strimmel med smeltet smør, plasser en teskje eller så av fyllet på den ene enden av strimmelen og brett over ett hjørne for å lage en trekant. Fortsett å brette deigen fra side til side i form av en trekant til hele strimmelen er brukt opp. Fortsett på denne måten med filostrimler og fyll til du har brukt hele fyllet.
Legg paiene på en bakeplate med bakepapir, pensle dem med smeltet smør og stek ved, 180 grader i omlag 20 minutter eller til paiene er lys gyllenbrune. Serveres varme eller kalde, men så snart som mulig etter de er bakt.Fyllet gir omlag 24 paier, avhengig av hvor store du lager dem, selvfølgelig.

  • Filo til overs? Bland en boks med avrent kirsebær, 2-3 ss sukker, 1 ss mel og litt kanel, og brett flere paier som forklart ovenfor, eller lag små «sigarer» som vises til venstre på bildet.
  • Finner ikke filo? Bruk tynt utkjevlet butterdeig.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-1d og trykk på knappen: Print

1 responses to “Tiropitakia / Små ostepaier

  1. Anne-Lise Strangstad

    Dette er en side jeg virkelig koser meg med 😉 Elsker gresk mat, så denne var «kjærkommen». :-))))

Legg igjen en kommentar