Halva / semulepudding

Halva er en tradisjonell gresk pudding, som kan oppbevares i mange dager i kjøleskap eller et par dager på kjøkkenbenken. Det finnes mange oppskrifter på halva, men her får du en med de få, grunnleggende ingrediensene, akkurat slik jeg fikk den fra en gresk venninne første gang jeg laget halva.

  • 3 deler sukker
  • 4 deler vann
  • malt kanel og / eller nellik etter smak
  • 1 del mild olivenolje eller solsikkeolje
  • 2 deler semule
  • nøtter eller mandler etter smak, eller rosiner (kan sløyfes)

Lag en lake ved å blande vann og sukker og kok det opp sammen med krydder, til sukkeret er helt oppløst. Hold laken på kokepunktet.

I en stor, tykkbunnet kasserolle varmer du oljen og tilsetter semulegryn. Stek forsiktig til semulen er gyllen, men ikke brun. Ha oppi hele eller hakkede mandler, valnøtter, pistasjenøtter, rosiner eller hva du liker. (Eller ingenting, om det skal være helt basic.) Fjern kasserollen fra varmen.

Hell sukkerlaken over semulegrynene, litt etter litt, mens du rører hele tiden. Dette spruter og spytter, så vær forsiktig, bruk gjerne en grillvott e.l. La det putre over svak varme til du har en tykk grøt, ca 5 minutter.

Hell dette i en bolle eller en annen form, og trykk den godt ned i formen. Sett formen opp-ned på et fat og slå på bunnen av den slik at halvaen løsner.

Avkjøl, og spis lunken eller kald.

Jeg synes halva og vaniljeis er en fin kombinasjon, men jeg har aldri fått den kombinasjonen servert i Hellas…

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-19 og trykk på knappen: Print

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s