Bougatsa me kima / Filodeigpai med karbonadedeig

Bougatsa er en butterdeigs- eller filodeigspai, som regel med vaniljefyll, og det spesielle med den er enkelt sagt at den er firkantet og gjerne brettet som en konvolutt. Ofte er den laget i langpanne, og skåret i mindre firkanter før den serveres, men som med alle retter i Hellas er ingen oppskrifter satt i stein og det er variasjoner ikke bare fra distrikt til distrikt, men fra kjøkken til kjøkken. Derfor kan bougatsa også lages med salt fyll, som karbonadedeigen vi ha brukt her, og lages i små porsjonsfirkanter istedenfor en stor. Og det er gode nyheter for oss som vanligvis lager mat til én eller to.

Jeg får ikke ta i filodeig på Tasta, men Meny har deig til vårruller, se bilde her. Det er samme greien, egentlig, og størrelsen passer perfekt her.

Bougatsa spises som mezedes, eller kanskje heller noe man grabber med seg fra bakeren når man er litt småsulten, men her serverer jeg den som middag, med tomatsalat (f.eks denne) og mynteyoghurt til. Det er en super miks!

  • til fire porsjonsbougatsaer:
  • 300 gram karbonadedeig eller svinedeig
  • 1/2 rødløk, finhakket
  • olje til steking
  • 0,5 dl hvitvin, (eller rosé, rød – eller vann)
  • 1 – 2 hvitløkfedd, finhakket
  • 1 ss tomatpuré
  • 1/2 ts allehånde
  • 1/4 ts chiliflakes
  • 1 egg
  • 5 ss revet, smaksrik gulost
  • salt, pepper
  • 8 ark vårrulldeig
  • litt smeltet smør til pensling
  • mynteyoghurt:
  • 1,5 dl gresk yoghurt
  • 2 ss finhakket, frisk mynte
  • salt, pepper

Bruk en vid panne, og når den er varm steker du karbonadedeig og løk i olje mens du moser opp kjøttet. Når det er brunt heller du på vin og tilsetter hvitløk, tomatpuré, allehånde og chiliflakes. Kok mens du rører, helt til all væsken er kokt inn. La kjøttrøren avkjøles litt, før du tilsetter egg og ost. Bland godt og smak til med salt og pepper.

Pensle to ark vårrulldeig med smør. Legg dem oppå hverandre, med et hjørne mot deg. Legg 1/4 av kjøttrøren midt oppå arkene, i en firkant. Brett hjørnet som vender mot deg over kjøttfyllet, deretter hjørnet som vender fra deg. Deretter høyre og venstre hjørne. Nå ser paien ut som en konvolutt. Pensle med smør. Lag tre pakker til. Legg pakkene på stekebrettet, og bak ved 180 grader i 30 minutter.

Imens de baker blander du alt til mynteyoghurten og lager en enkel tomatsalat. Server mens bougatsaene er varme eller lunkne

Fire små paier, til to som middag, til fire som smårett/mezé.

Legg igjen en kommentar