Tigania kotopoulo me meli, skordo ke domatinia / Kyllingpanne med honning, hvitløk og babytomater

Tiganiá er et gresk ord som beskriver retter laget i stekepanne. I prinsippet kan ingrediensene være nærmest hva som helst, i praksis er det ofte kjøtt som kylling, lam og svin, tilberedt i en deilig saus. Rettene blir som regel servert som mezedes, men det er heller ingenting i veien for å ha dem som middag med grønn salat og ris til. De kan nytes både nylagde og romtempererte, akkurat som svært mange andre greske mezedesretter.

Dagens tigania er med kyllingfilet og tomater, i en saus med ikke bare hvitløk og honning, men sennep, appelsin og urter får også sette smak på maten. Deilig! Virkelig deilig!

  • ca 350 gram kyllingfilet, i strimler
  • 2 ss olivenolje til steking (eller mer, grekerne bruker mer)
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 10 – 15 cherrytomater, delt i to
  • 1 ts timianhonning
  • skall (zest) av 1/2 appelsin
  • 0,3 dl nypresset appelsinsaft
  • 1 ts sennep
  • 1/2 ts tørket oregano
  • 2 ss friske basilikumblader, hakket
  • salt, nykvernet pepper

Stek kyllingen i olje ca 6-7 minutter, til den er litt brun på alle sider. Salte og pepre lett mens den steker. Ta strimlene ut av pannen.
Ha cherrytomater, hvitløk og litt salt og pepper i pannen, og la det surre i 5 minutter, til tomatene mykner litt.
Bland honning med appelsinskall og -saft, sennep og oregano i en bolle. Hell det over tomatene, kok opp og tilsett kyllingen. Kok videre til den er gjennomvarm. Rør inn basilikum. Smak ev. til med mer salt og pepper.

Til to som middag, til flere som mezé

2 responses to “Tigania kotopoulo me meli, skordo ke domatinia / Kyllingpanne med honning, hvitløk og babytomater

  1. Bruker du sennepspulver eller sennep (Dijon, grov eller hel) fra glass?

    • Hei! Jeg bruker det jeg har, og det jeg har er oftest Dijon-sennep i Norge og greskprodusert sennep (med litt styrke) i Hellas. Men kunne godt presisert med f.eks Dijon-sennep i oppskriften!

Legg igjen en kommentar