Bonuspost: Coronation chicken / Kroningskylling

Vi gratulerer dronning Elizabeths 70 år på tronen med en oppskrift som ble skapt for henne da hun ble kronet, nemlig coronation chicken. Og om du skulle undres over hva det har på denne bloggen å gjøre, så er det fordi jeg synes dronningen er en staselig kvinne verd en hyllest, men også fordi det britiske kongehuset har sterke bånd til det greske kongehuset. Salige prins Philip, dronningens ektemake som døde i fjor, er født i Hellas, han var barnebarn av kong Georg I av Hellas og sønn av prins Andreas av Hellas. Så akkurat som meg fant dronningen seg en greker!

Det finnes mange varianter av oppskriften på coronation chicken, denne er ganske så lik originalen. Retten ble komponert til banketten etter kroningen, og het den gang Poilet Reine Elizabeth, noe som snart ble endret til Coronation Chicken. Det skal ganske mye majones i, jeg har erstattet ca halvparten av den med gresk yoghurt, så det ikke blir så fett. Videre ser det ut som det oppigjennom tidene har vært vanlig å servere salaten på en seng av grønne salatblader, og enten med bakte poteter, ris eller brød. Denne gangen ble det bakt potet, det var litt mektig så det blir brød neste gang. For dette skal jeg snart lage igjen!

  • 1 ss extra-virgin olivenolje
  • 1 sjalottløk, finhakket
  • 1 laurbærblad
  • 2 toppede ts gul eller rød curry paste
  • 1 ts tomatpuré
  • 0,8 dl rødvin
  • 0,6 dl vann
  • 1 ss nypresset sitronsaft
  • ¼ ts brunt sukker
  • salt og pepper
  • 75 gram majones
  • 125 gram gresk yoghurt
  • 125 gram lett creme fraiche (eller kremfløte som du har pisket stiv)
  • 5 ss tørkede aprikoser, finhakket (dersom de er litt inntørket, la dem svelle i vann)
  • 2 – 3 kyllingbrystfileter, ca 600 gram, trukket på kokepunktet i vann med kylling- eller grønnsaksbuljong, salt og pepper, avkjølt og delt i biter
  • 3 ss mandelflak, ristet i tørr panne
  • litt fersk koriander (om du liker det)
  • tilbehør: grønn salat og bakt potet eller ris eller brød, mangochutney om du liker det

Varm oljen i en liten gryte, og la løken mykne litt – men ikke brunes – sammen med laurbærbladet og karrien. La tomatpuréen steke med et siste par minutter. Ha i rødvin og vann og kok opp, tilsett brunt sukker og smak til med salt og pepper. Kok dette i ti minutter, hell sausen gjennom en fin sikt og oppi en bolle, hvor den får stå og avkjøle seg til romtemperatur.

Pisk sammen majones, gresk yoghurt, og creme fraiche eller pisket krem. Bland inn den avkjølte sausen samt aprikosene, deretter kyllingbitene. Smak om du trenger mer salt eller pepper. Vend inn mandelflakene. Dryss også over koriander, eller server den ved siden av om du har korianderskeptikere ved bordet.

Server med grønn salat, i dag ble det ruccola – og de ligger stort sett under kroningskyllingen på bildet – og ønsket tilbehør. And cheers, Queen Elizabeth II!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s