Avgofetes / Eggeskiver

Arme riddere har sin greske bror, en tradisjonsrik rett som bestemødre i Hellas har laget helt siden de fikk oppskriften av sine bestemødre. Og jeg var så heldig å kjenne en skikkelig gresk bestemor, en yiayia, i årene før hun «gikk», som de sier her. En bitteliten, svartkledd dame, mild når hun kunne og skarp når det trengtes, klok og vakker og en ekspert på å lage mat. Søndagsfrokost hos henne, det var gjerne eggeskiver, og nåde deg om du ikke åt til du sprakk. Her får du eggeskivene akkurat slik yiayia laget dem. Det vil si, hun stekte dem i olivenolje, du kan bruke smør om du heller vil det. Og siden jeg sjelden har hvitt brød i hus, slik yiayia alltid hadde, har jeg brukt det hun ville kalt «svart brød», altså et mørkere brød.

Noen har sukker i røren, kanskje vaniljesukker også, og noen tynner eggene ut med melk. Noen har syltetøy til, eller bare honning, andre drysser skivene med melis og kanel. Men her er jeg på yiayias lag, eggeskivene lages kun med egg, og tilbehør er honning og fetaost. Afta! Det søte og salte sammen med det varme og sprø – himmelsk!

Gresk kaffe er forresten det aller beste å drikke til dette, eller kanskje synes jeg bare det fordi det var det yiayia hadde. Men kaffe, gjerne espresso om du ikke får laget gresk kaffe, det hører til.

  • 4 egg
  • 8 brødskiver, helst landbrød eller loff, daggammelt brød er best
  • 4 ss mild olivenolje eller smør
  • fetaost (ja, gresk feta) og flytende honning

Pisk sammen eggene og hell dem på et flatt fat eller en flat tallerken med kant. Dypp brødskivene i eggeblandingen, og pass på at alt egget suges opp. Varm oljen eller smøret i en stekepanne på middels varme, og stek skivene pent gyldne på hver side. Server med fetaost og honning.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s