Pantzaria psita me saltsa yiaourtiou / Bakte rødbeter med yoghurtsaus

Dette er enkel mat, men fy søren så godt det smaker! De milde, litt søtlige, lett jordaktige rødbetene med et lite saltdryss, sammen med syrlig yoghurt, knasende nøtter, et lite sting av hvitløk, et hint av mynte… Det er en helt himmelsk kombinasjon. Jeg synes dette er en perfekt lunsj, gjerne med litt brød til, og like perfekt er det som en mezé eller tilbehør til f.eks grillet kjøtt.

Å bake hele rødbeter i ovnen tar litt tid, men de står jo bare der og passer seg selv. Og bonusen er smaken, den holder seg fullt og helt der den skal – i rødbetekjøttet, som også blir ekstra saftig av denne tilberedelsesmetoden. Rødbetene kan spises nybakte eller romtempererte.

  • til rødbetene:
  • 4 hele rødbeter
  • olivenolje til pensling
  • tørket urtekrydder etter smak, f.eks timian
  • salt, pepper
  • flaksalt til servering
  • til yoghurtsausen:
  • 100 gram valnøtter, hakket
  • 1 ss olivenolje
  • 5 hvitløkfedd, finhakket
  • 1,5 ss balsamicoeddik
  • 250 gram gresk yoghurt
  • 1 – 2 ts finstrimlede mynteblader
  • nykvernet pepper, salt

Vask rødbetene og fjern eventuelle blader. Pensle dem med olje og dryss på krydder. Pakk betene inn i en tett pakke av alumniumsfolie, og legg dem i en liten langpanne e.l. Bak rødbetene ved 200 grader til de er møre. Tiden er selvsagt avhengig av størrelse, sjekk med en kakenål eller skarp kniv etter ca én time.

Rist valnøttene i olje i en liten stekepanne, når de begynner å få farge rører du inn hvitløk, salt og pepper og lar det steke med et lite minutt. Hell over balsamicoeddik og la den dampe inn. Avkjøl nøttene noe, rør inn yoghurt og mynteblader og smak ev. til med mer salt og pepper.

Skrell rødbetene og skjær dem i skiver. Legg dem på et fat eller tallerkner og dryss dem med litt havsalt. Fordel yoghurtsaus på/mellom rødbetene.

Dersom rødbetene har stilker, behold dem på – de er gode de også!

Legg igjen en kommentar